Kolumne

Ženska oda nedjeljnom ručku

Dan za odmor....

lifeX.hr

 

Nedjelja je! Taj čarobni dan kada je cijela obitelj na okupu. Taj predivan dan za odmor!

Jel netko rekao dan za odmor??

Možda nekim ukućanima i je dan odmora, ali ako ste žena, majka, kraljica onda to baš i nije tako! Pa kako to izgleda taj dan odmora iz ženske perspektive!

Upozorenje: Ovo nije za čitateljice mlađe od 16 godina!

Jedan dobar nedjeljni ručak počinje s idejom što kuhati. Priznajte,  ako se tim zadatkom bavite svaki dan doista je vrlo teško smisliti što to kuhati i naravno zadovoljiti ukuse svih ukućana. Teško je stalno imati ideje, ponekad malo guglate i tražite nove recepte. I za to vam treba podosta vremena jer treba izabrati nešto dovoljno zanimljivo i prizemno, bez namirnica poput začina afričkih plemena, algi tropskih mora ili egzotičnih bobica  tajlandskih džungli. Osim toga, kada nešto radite prvi puta nikada ne možete biti sigurni kako će ispasti i kome će se svidjeti a kome ne, a nikako ne bi bilo dobro da nedjeljni ručak umjesto na stolu završi u smeću.

Dakle prva faza priprema za nedjeljni ručak počinje već u subotu jer u nedjelju u 8 ujutro morate imati popis što trebate kupiti jer kreće kupovinaaaaaaaaaaaaaa!

Odlazite na plac ili neki šopingcentar, natrpavate voće, povrće, meso, brašno, sol, prebirete, važete, oduzimate, dodajete. Ako ste još odlučili praviti i kolač onda je popis puno veći. Vozite slalom po policama, trčkarate od artikla do artikla, tražite, birate pokušavate proći najjeftinije, a kupiti sve što vam treba. Zbrajate, kalkulirate, gurate se, dolazite i vraćate se. A onda kada ste konačno natrpali sve u kolica, dođete na blagajnu, a tamo redu nikada kraja! Bože moj, svi su u kupovini i svi imaju nedjeljni ručak! Bilo bi puno bolje da je taj nedjeljni ručak nekako raspoređen po tjednu, pa da ga nemaju svi u isto vrijeme, možda bi gužva bila malo manja….a ovako, svi su tu na blagajni i to u vašem redu.

Nakon maratonske trke zvane kupovina, došli ste doma, stavljate pregaču na sebe i nastavljate dalje istim ritmom! Peri, umaći, rezuckaj, usitnjavaj, guli, reži, dodaju, oduzimaj, peci, kuhaj, miksaj, prži, to je pjesma s čitavom rapsodijom kuhaćih glagola koje svaka domaćica jako dobro zna, ponavalja ih u nedogled, svaki dan iz početka.

Ah da, zaboravila sam! U međuvremenu ste morali osmisliti doručak i nahraniti svoje veće i manje ptiće. Treba izdržati do ručka. Možda ste imali i par minuta za kavu, ako ne, nema veze, ionako ste navikli srkati kavu onako u žurbi dok trčkarate po kući. To vam je svakodnevna rutina prije posla. Zašto bi nedjeljom bilo drugačije.

Uz sve te peripetije, uspjeli ste ručak ukrotiti na štednjaku. I dok se on lijepo krčka, vrijeme je za kolače. Jaja, voće, čokolada, šećer, muti, lupaj, miksaj. Dolazi nova tura kuharskih aktivnosti, jer što je nedjelja bez kolača, a i kakva bi vi bila domaćica ako ne napravite desert!

Oko dva sata kuhinjska gladijatorska predstava je konačno gotova. Već pomalo umorna, znojna i malaksala slažete stol za objed. Svi veselo trčkaraju oko vas, gladne oči radoznalo blistaju i jedva čekaju pojesti sve što ste pripremili.

Donosite juhu na stol! Juha je pojedena u trenu! Dižete se kupite tanjure i donosite drugi slijed na stol. Vaš najdraži hvale sve vaše delicije, slasno papaju, uz put malo prosipaju po stolnjaku, a malo i po podu. Al nema veze, nedjeljni je ručak i obitelj je na okupu!

Kada su se svi najeli, dižu se sa stola i odlaze se razbacati po dnevnoj sobi jer kažu da su se ubili i da više ne mogu ništa. Stol i cijela kuhinja izgledaju kao da je bio rat, a ne nedjeljni ručak. Dižete se i nastavljate dalje. Sve to sada treba pospremiti! Nova runda se nastavlja jednakom žestinom. Sada se samo upotrebljavaju drugi glagoli-peri, ribaj, kupi, meti, usisavaj, čisti, bacaj, briši….! I taman kada ste sve uspjeli vratiti u prijašnje stanje, vaša slatka ekipa iz dnevne sobe malo je došla sebi i kažu kako je došlo vrijeme za kolač. I što drugo nego ponuditi kolač! Stavili ste sve na stol, pripremili tanjure, salvete i svi su opet veseli i užurbani.

Kada je i ova oda s kolačima završila, već je negdje duboko poslijepodne. Konačno ste stigli odahnuti na trosjedu! Osjećate se k’o razvaljeni stroj, boli vas svaka koštica. I pomislite kako je konačno došlo vrijeme da malo odmorite i dignete umorne noge.

Netko od vaših ukućana odlazi na toalet. Zastajete! Slušate kako sav vaš cjelodnevni rad odlazi u nepovrat samo jednim potezom vode na kotliću! Tako jednostavno, šššššššššššššššššššš i kao da ništa i nije bilo!

U trku iz toaleta vaš mezimac viče:

„Maaaaaaaaaaaaaama kada će večeraaaaaaaaa????“

Kada bolje razmislim ja sam za sungazing ili tablete umjesto obroka ili bilo što slično tome….!

Veliki pozdrav

kolumna-danijela-gasparovic

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori