Događanja

U pripremi dramska premijera ”Kralj Lear” Williama Shakespearea

Drama bez pobjednika

lifeX.hr

Drama HNK u Zagrebu priprema novu dramsku premijeru, Kralja Leara Williama Shakespearea u režiji Janusza Kice, koja će biti premijerno izveden 23. veljače 2018. Prijevod drame i dramaturšku obradu potpisuje Lada Kaštelan, scenografiju Numen i Ivana Jonke, kostimografiju Eva Dessecker, a glazbu Tamara Obrovac.

U predstavi sudjeluju Predrag Miki Manojlović kao Lear, britanski kralj, Ana Begić kao Goneril, Iva Mihalić kao Regan, Jadranka Đokić kao Cordelia, Milan Pleština kao grof od Glostera, Mislav Čavajda kao Edgar, Bojan Navojec kao Edmund, nezakoniti Glosterov sin, Goran Grgić kao grof od Kenta, Krešimir Mikić kao Luda, Ivan Glowatzky kao vojvoda od Albanyja, Luka Dragić kao vojvoda od Cornwalla, Alen Šalinović kao Oswald,  Damir Markovina kao Plemić, Ivan Jončić kao francuski kralj, Silvio Vovk kao vojvoda od Burgundije, Ivan Colarić kao Prvi sluga te Ugo Korani kao Drugi sluga.

Jedan od najsublimnijih tekstova svjetske dramske literature, Shakespeareov Kralj Lear nastao je između 1603. i 1606. godine. Više od samoga ostarjelog kralja glavni je junak ovdje oluja, prava, opasna i okrepljujuća oluja prirodnih ciklusa koja opisuje krhkost života i nadmoćnu silu svemira. Shakespeare je radnju smjestio u raniju britansku povijest, a izvor za priču pronašao u drugom izdanju Holinshedovih Kronika Engleske, Škotske i Irske, objavljenom 1587. godine. Komad počinje u trenutku kada se ostarjeli kralj Lear povlači s prijestolja odlučivši razdijeliti kraljevstvo svojim kćerima. Onoj koja ga najviše voli dat će najveći dio. Goneril i Regan mu laskaju, no najmlađa Cordelia iznenadi svojeg oca riječima kako svoju ljubav ne može nakititi praznim riječima. U bijesu Lear razbaštini Cordeliju, koja odlazi u Francusku. Lear namjerava preostale dane života provoditi naizmjence kod svojih kćeri, no obje su nezadovoljne njegovim svojeglavim ponašanjem te ga izvrijeđaju optužujući za bahato ponašanje. Osuđen lutati pustopoljinama na rubu ludila, najzad spozna svoju zabludu, no to je za Cordeliju prekasno. Shvativši koliko je pogriješio, nesretni kralj umire od žalosti.

U ovoj drami isprepletenoj političkim intrigama, tajnim savezima i sukobima nitko ne izlazi kao pobjednik. Raskošne fabule s mnoštvom likova Kralj Lear još od praizvedbe 1606. očarava publiku, postavši jedno od najizvođenijih Shakespeareovih djela. Duboka ljudska analiza starosti, roditeljstva, odnosa prema bližnjima, bračnih veza, ljubavnih zanosa, izvanbračnih veza, postojanosti i skromnosti, taj tekst čini jednim od temeljnih djela dramske literature. Složena unutrašnja struktura ispresijecana istinskim emocijama, izazov je za sve kazališne umjetnike, a problemi i pitanja koje tekst postavlja vječni su.

Janusz Kica, redatelj, rođen je u Worcłavu, a studij teatrologije završio je u Krakovu te nastavio školovanje u Njemačkoj, gdje i počinje njegova redateljska karijera. Režirao je brojne predstave u gotovo svim hrvatskim kazalištima, a redovito režira u Austriji, Njemačkoj i Sloveniji. U Drami Hrvatskoga narodnog kazališta postavio je Trilogiju o ljetovanju Goldonija, Bjesove Dostojevskoga i Ljude od voska Matišića, koji su obilježili proteklu sezonu i osvojili brojne nagrade.

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori