Ah ta ljubav

Sudbinske veze kroz prizmu planeta

lifeX.hr

Koliko planeti i njihove konstelacije mogu biti snažni okidači, ne samo u povezivanju dviju osoba, već i u načinu na koji će oni kreirati svoj odnos, uvjerite se na primjerima poznatih partnerstava.

Od dana kada smo prvi put prešli prag vrtića i zakoračili u prostoriju punu nepoznatih vršnjaka, pa sve do zlatnoga doba u životu, upoznajemo i zbližavamo se s mnogo ljudi. Neki su nam donijeli ljubav, neki priliku za poslovnu suradnju, neki su nam postali najbolji prijatelji, a neki su samo prohujali kroz naš život i ostavili svoj značaj u jednom razdoblju ili trenutku života. Često bliski odnosi mogu biti i izvor boli i anksioznosti. Tu se otvaramo, volimo, pokazujemo sebe i svoju ranjivost. Tako smo u školskom dobu zabrinuti oko toga hoćemo li se svidjeti novom profesoru, nakon što se zaposlimo trudimo se ostaviti dobar dojam kod nadređenih, a u ljubavi gubimo glavu te često ne poznajemo granice. Koja je tu uloga astrologije i koliko planeti utječu, ne samo na mogućnost upoznavanja nove ljubavi već i ostvarenja financijski unosnog poslovnog partnerstva? Sigurno je jedno: svi nama bitni odnosi događaju se u vrijeme znakovitih tranzita. Primjerice, planiramo li prvi susret koji nam je bitan na dan kad je na djelu snažan i pozitivan aspekt Venere, povećavamo šansu da osoba, koju ćemo na taj dan upoznati, bude mnogo bolje volje i otvorena prema novim iskustvima, bez pristranosti ili osuda. Sastanak je prošao dobro i sada nas već zanima – hoće li se taj odnos realizirati?

Tajne povezanosti

Kako bismo dobili odgovor na pitanje, neophodno je zakoračiti u prostore sinastrije (grana astrologije koja se bavi analizom, tumačenjem i usporedbom horoskopa dviju ili više osoba). Sinastrija je mnogo više od onog, već stereotipnog pitanja  – „Što si u horoskopu?“  Naime, time samo uspoređujemo poziciju našeg Sunca s položajem Sunca osobe koja nas zanima i tek otprilike određujemo imamo li izgleda sporazumjeti se.

Promotrite li malo podrobnije najvažnije odnose tijekom života, primijetit ćete da te osobe često pripadaju jednom ili dva znaka koji je zbog nečeg sudbonosan za vaš život. Primjerice, nailazite li najčešće na Blizance, a tom znaku pripada i ljubav vašeg života, sigurno je da, iako niste Blizanac, posjedujete neku važnu planetarnu poziciju u tom znaku. Carl Gustav Jung, slavni švicarski psihoanalitičar, inače Lav u horoskopu, često je svojim klijentima izrađivao horoskope, osobito vjenčanim parovima koji su kod njega dolazili na terapiju. Jung je otkrio da se u mnogo brakova Sunce jednog partnera nalazi u znaku u kojem se kod drugog partnera nalazi Mjesec. Sunce opisuje naš bazični identitet, dok je Mjesec barometar za naše emocije. Stoga, kada dvije osobe imaju konjunkciju Sunca i Mjeseca riječ je o vrlo snažnoj povezanosti identiteta i emocija, bliskosti koje se nije moguće tako lako odreći.

U ljubavnom odnosu, presudnu ulogu igraju i aspekti Venere i Marsa i kada su oni usklađeni može se govoriti o odnosu punom strasti i međusobne privlačnosti. U slučaju da dvije osobe žele postati poslovni partneri, neophodno je pogledati jesu li im Merkuri u skladnom aspektu. Saturn pak presuđuje hoće li veza trajati; primjerice ako Sunce jednog partnera prima pozitivan aspekt Saturna druge, za pretpostaviti je da će proslaviti mnogo zajedničkih godišnjica. Postoje različite vrste partnerstava, a možemo ih profilirati u tri skupine: kreativno, romantično i poslovno partnerstvo.

Kreativno partnerstvo: Lennon i McCartney

John Lennon i Paul McCartney najupečatljiviji su predstavnici glazbene suradnje u povijesti. Upoznali su se kao tinejdžeri i s vremenom formirali najpopularniju grupu svih vremena – The Beatles. McCartney je ambiciozni Blizanac s podznakom u Ribama, te umjetničkom Venerom u Biku, dobro pozicioniranim Jupiterom u Raku i Plutonom, koji je davao nepresušnu snagu, ali i taštinu njegovom Mjesecu u Lavu.

Lennon kao Vaga s naglašenom šestom kućom nije bio rođen za ulogu vođe, te je naginjao radu u partnerstvu. Njegov Mjesec u Vodenjaku u jedanaestoj kući „smatrao je“ da može uspjeti uz malu pomoć svojih prijatelja („With a little help from my friends“ pjesma je koju su napisali Lennon i McCartney u ožujku 1967.). Oboje pripadaju zračnim znakovima, što znači da im glavni poticaj i motivaciju predstavlja komunikacija i razmjena ideja. O emocionalnoj razini njihovog partnerstva govore njihovi Mjeseci, koji su se smjestili u nasuprotnim znakovima- Paulov u Lavu (toplina, srčanost), Johnov u Vodenjaku (objektivnost, distanciranost). Takav aspekt može biti tempirana bomba, razlog čestih ispada i eksplozivnih reakcija, a odgovornost prema obitelji i intimnom životu često negativno utječe na razvoj odnosa. S druge strane, Lennonov Merkur u Škorpionu nije bio sposoban uspješno izraziti dubinu emocija, a McCartneyjev Mjesec i Pluton u Lavu izazivao je tu tendenciju.  Rezultat takvih planetarnih utjecaja vrlo su snažni i dojmljivi stihovi („A Day in the Life“, 1967.).

Vertex je teoretska točka u horoskopu koja predstavlja drugi descendent i obično ima važnu ulogu u sudbonosnim susretima i odnosima. Kad su se McCartney i Lennon sreli u srpnju 1957., Jupiter, inače vladar McCartneyjeve horoskopske kuće karijere bio je u  konjunkciji s njegovim Vertexom. Tranzitni Mars približio se njegovoj moćnoj konjunkciji Mjeseca i Plutona i napravio aspekt s Lennonovim Mjesecom. Bio je to sudbonosan susret. U rujnu 1968. Uran je ušao u znak Vage (Lennonov Sunčev znak), i sjeo je na descendent (kuća partnerstva), njihovog zajedničkog horoskopa. Bio je to početak kraja. U studenom 1969. u intervjuu za magazin „Life“ objavljuje da su Beatlesi „mrtvi“ (“The Beatle thing is over.”). U to vrijeme, Saturn (planet koji obično najavljuje kraj) je negativno aspektirao njihove Mjesece (hladnoća, distanciranost, izostanak motivacije za suradnjom). Službeno je objavljeno da Beatlesi više ne postoje u travnju 1970. Uran je u to vrijeme bio u konjunkciji s Lennonovim Vertexom, dakle povratak na staro je bio isključen, on je krenuo novim putem.

Romantično partnerstvo: Elizabeth Taylor i Richard Burton

Romantično strastvena priča između ovo dvoje filmskih velikana obilježila je šezdesete godine prošlog stoljeća. Turbulentna ljubavna priča između zavodnice ljubičastih očiju i sina velškog rudara postala je ljubavna legenda. Prvi put su se sreli 1953.: ona ga je ignorirala, a on je zastao, potpuno opčinjen njezinom ljepotom. Nakon tog kratkog susreta sreli su se ponovno tek 1961., na snimanju Kleopatre. Između njih počele su nezaustavljivo frcati iskre privlačnosti. Elizabeth je taj susret opisala rečenicom – „…od prve scene nije bio dijaloga, samo smo gledali jedno u drugo. I to je bilo to. Bila sam njegova sljedeća recka.“

Trostruka konjunkcija planeta u Ribama te jaki Neptun u Elizabethinom horoskopu ukazuje na življenje u svijetu iluzija, sklonosti da vidi ono što želi vidjeti te da uljepšava stvarnost. Moguće je da je to činila u ovom, za nju fatalnom, odnosu s Burtonom. Zagrljaj Venere i Urana u znaku Ovna učinio ju je razmaženom buntovnicom koja mora dobiti ono što poželi. S Venerom u desetoj kući i Uranom na ascendentu, Richard je bio muškarac kojeg niste mogli ne zamijetiti. S moćnim Suncem u Škorpionu, kojeg je poticao Pluton, definitivno je bio čovjek od strasti, onaj koji neustrašivo preuzima inicijativu. Oboje su imali snažne osobnosti i nisu lako pristajali na kompromise. O fatalnoj privlačnosti, koja je strujala između njih dvoje, govori konjunkcija njegovog Sunca i njezinog Mjeseca u Škorpionu. Vjerojatno ni dva razvoda nisu bila dovoljna da se prestanu voljeti. O njihovim brojnim konfliktima svjedoče napeti odnosi između njihovih Merkura te njezinog Marsa. Bila je to veza koja je neprestano „vibrirala“ na granici između ljubavi i  mržnje.

Poslovno partnerstvo: Steve Jobs i Steve Wozniak

Njihova poslovna priča započinje nekoliko godina prije potpisivanja osnivačkog dokumenta kojim je formalno pokrenuta tvrtka Apple. Dva Stevea, imali su isti poslovni cilj – izraditi računalo koje će se prodavati za osobnu upotrebu. Dok je Jobs bio ekstrovert, siguran u sebe i svoj nastup, Wozniak je, unatoč svom Suncu u znaku ekspresivnog Lava, bio povučen i pomalo stidljiv. Trebao mu je netko poput Stevea, netko tko će mu dati veći osjećaj osobne moći i povesti ga prema uspjehu. Jobsovo vizionarsko Sunce u Ribama sjajno se složilo s Jupiterom u istom znaku u horoskopu Wozniaka.

Jobs je bio osoba koja je bila na prvoj liniji (kako i ne bi s neustrašivim Marsom i Mjesecom u Ovnu). On je bio inicijator, onaj koji vjeruje (Sunce u Ribama), onaj koji je razmišljao ispred svog vremena (Merkur u Vodenjaku), i nije dopuštao da u svojoj naprednoj idejnoj ekspazniji (konjunkcija Jupitera i Urana), bude zaustavljen ili ograničen. 1976. godine Wozniak je kreirao računalo koje će ih proslaviti. Nazvali su ga Apple 1. Wozniak, sa svojim Suncem u jedanaestom polju, koje se obično povezuje s Vodenjakom, a Vodenjak s timskim radom i tehnologijom, išao je za tim da svojim izumom impresionira lokalni kompjutorski klub. No, Jobs je vidio u njemu mnogo veći potencijal i uvjerio ga da zajedno pokrenu kompaniju. Tvrtka Apple osnovana je 1. travnja 1976.,  kada je Saturn energizirao Pluton-Sunce-Pluton između njihovih horoskopa. 1979. godine kompanija je vrijedila 10 milijuna američkih dolara, a 1980. Jupiter je doticao ascendent njihovog zajedničkog horoskopa i vrijednost kompanije popela se na 100 milijuna dolara. Pet godina kasnije Jobsov horoskop trpi težak tranzit Saturnovog povratka, astrološku konstelaciju koja kida veze, ruši staro da bi se stvorio prostor za novi rast i napredak. Dakle, 1985. Jobs daje ostavku, a partnerstvo između njih biva raskinuto.

Julijana Oremović

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori