Zdravlje

Što sve trebamo znati kad poželimo ići na dijetu

Ne mislite samo na kalorije

lifeX.hr

Kako nam se bliži ožujak, vjerojatno ćemo se više baciti na razne dijete i izgladnjivanje kako bi se opet vratili svoju top kilažu. Tada vrlo četo padnemo u zamku da smo brinemo o kalorijama koje unosimo u organizam kako bi sve ono što unesemo mogli potrošiti i još malo više kako bi  što prije izgubili  na kilaži.

No, je li to doista dobro ?

Na twiteru  TheFoodHacks -a smo pronašli ilustracija koja prikazuje različite namirnice, različitih količinskih vrijednosti, ali iste kalorijske vrijednosti (200kcal).

Utjecaj hrane na naš organizam puno je više od ovog slikovnog prikaza. Kada doživljavamo rješenje problema   prekomjerne težine isključivo putem prakticiranja kalorijskog balansa, svome tijelu možemo naštetiti.

Namirnice slične kalorijske vrijednosti mogu na različite načine utjecati na hormone i naš metabolizam.

Ne možemo očekivati da će na tijelo imati isti učinak bobičasto voće i pecivo ako ih unesemo unutar istog kalorijskog razreda. Hrana je puno više od kalorijske vrijednosti koju sadrži.

Važnije nam je usredotočiti se na sljedeće:
1.  Odrediti koje bi namirnice i u kojoj količini valjalo konzumirati, temeljem izmjerene tjelesne težine i antropometrijske analize sastava tijela.
2. Kako će pojedine namirnice utjecati na razine inzulina kao pokretača masnih stanica.
3. Kakva nam je probava, a kakva je probavljvost namirnica koje unosimo.
4. Koji je Glikemijski indeks i Glikemijsko opterećenje namirnica koje unosimo.
5. Radi li se o namirnicama koje su svježe, iz našeg podneblja čme je bioiskoristivost veća tijekom njihove konzumacije i termičke obrade ili se radi o prerađenoj hrani.
6. Imamo li dijagnosticiranu bolest kao posljedicu loše prehrane poput metaboličkog sindroma (pretilost, dijabetes..)

Tek kada sve to imamo na umu možemo možemo govoriti o balansiranoj prehrani i tako razviti zdravije navike koje će vremenom postati dio naše svakodnevice.

Hrvojka Becker,
inženjerka prehrambene tehnologije,nutricionistica
konzultantica za pravilnu prehranu
www.zdravaprehrana.info

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori