Ideje

Otkrivamo vam kako od jaja za Uskrs napraviti umjetnost

Veseli Uskrs

lifeX.hr

Da li su krenule pripreme za Uskrs? Vjerojatno nisu, jer većina nas  sve radimo zadnji čas, a onda upadnemo u gužvu, pa smo ljuti i neraspoloženi i ne stižemo uživati u čarobnom predblagdanskom raspoloženju. Zato imamo prijedlog za vas, ljudi krenite s pripremom i uživajte u svakom koraku, budite kreativni, stvarajte, ne ponavljajte se, osmislite nešto novo i drugačije.

Budite uz nas, a mi ćemo vas pokušati  inspirirati  kako bi imali Uskrs za pamćenje, pun ljepote u kojoj će uživati sva čula.

A znate li što znači riječ Uskrs?

Uskrs je nastao od riječi uskrsnuti koja vuče korijene iz staroslavenskog u kojem je glagol krʹsnǫti značio rasti i razvijati se. Prefiksacijom uz-dobiven je praoblik od kojeg se razvio današnji hrvatski glagol.

Drugi naziv, Pasha, češći je u drugim povijesnim konotacijama. Hebrejska riječ pasah značila je prolaz (prolaz Židova kroz pustinju nakon 40 godina) preuzeta je u grč. Πάσχα.

Germanski nazivi – engl. Easter i njem. Ostern vuku etimologiju od imena saksonske božice Eostre koja je bila slavljena za vrijeme proljetnog ekvinocija.

A sada krenimo s jajima, tom simbolu  Uskrsa. Jaje simbolizira stvaranje novog života, buđenje, plodnost. Za Uskrs jaja se pretvaraju u prekrasne šarene pisanice. Neki su skloni onim ekološkom načinu bojenja sa biljkama.

Žuta jaja
U 250 ml vode stavite žličicu šafrana, pričekajte da zakipi te ostavite 30-tak minuta da kuha na laganoj vatri. Na kraju dodajte malo octa. Pošto je pravi šafran dosta skup, alternativno se za žutu boju mogu koristiti kurkuma, listovi kruške ili kamilica. U tom slučaju kurkumu/listove kruške/kamilicu kuhajte u pola litre vode.

Smeđa jaja
Klasična boja s kojom smo se svi već negdje susreli. U litri vode prokuhajte ljuske luka (količina ovisi o željenom intenzitetu). Ne zaboravite ocat. Jaja u boji ostavite barem pola sata.

Crvena jaja
Naribajte 2-3 korijena cikle te ih prokuhajte u litri vode. Ostavite da kuhaju na laganoj vatri najmanje 30 minuta.

 Zelena jaja

Za zelena jaja najbolji je svježi špinat. Grubo ga nasjeckajte i istucite te prokuhajte kao i prethodne sastojke. Lijepa zelena boja može se dobiti i od listova mate čaja.

Narančasta jaja
Naribajte mrkve (5-6 komada) te ih prelijte s malo vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Potom prokuhajte u 250 ml vode i dobit ćete lijepu prirodnu narančastu boju.

Plava jaja
Nasjeckajte i istucite listove crvenog kupusa. Potom ih prokuhajte u pola litre vode i ostavite na laganoj vatri najmanje 30 minuta. Dodajte ocat i jaja.

Ljubičasta jaja
Ljubičasta boja može se dobiti iz sušenih borovnica koje je potrebno prokuhati u 250 ml vode (što više borovnica to će boja biti intenzivnija).

Uzorci na jajima
Ako ne želite obojiti cijelo jaje, prethodno limunovim sokom po ljuski nacrtajte željene uzorke. Ostavite jaja da se osuše te ih uronite u boju. Uzorke možete dobiti i korištenjem vunenog konca, tkanine i gumenih traka.

No, ima i onih koji traže nešto novo i drugačije. Za vas istraživače nudimo neke od ideja. Vjerujemo da vam se sviđa!

 

 

 

via:

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori