Zdravlje

Probiotici pomažu kod prehlade i gripe više no što mislimo

Probiotici su odlična pomoć kod prehlade i gripe

lifeX.hr

Studenti su poznati po tome što žive intenzivno, često ne spavaju dovoljno, žive stresno i ne hrane se baš redovno niti  zdravo, to ih čini posebno osjetljivima na prehladu i infekcije gornjeg respiratornog sustava. Baš iz tih razloga istraživački tim na Sveučilištu medicine i stomatologije u New Jerseyju odabrao je ovu populaciju kako bi proučili učinke probiotičke prehrane na zdravstvenu kvalitetu života tijekom hladnoće.

Nasumice je odabrao 198 studenata u dobi od 18 do 25 godina. Skupine su uzimale ili placebo (97 studenata) ili praškasta mješavina koja je sadržavala  probiotičke sojeve Lactobacillus rhamnosus GG [LGG] i Bifidobacterium animalis lactis BB12 (101 studenata) i to 12 tjedana. Svaki dan studenti su završili anketu kako bi procijenili učinak dodavanja probiotika.

Iako se već zna da probiotički sojevi podupiru imunološku zdravstvenu zaštitu i mogu poboljšati zdravstvenu kvalitetu života, ova studija procjenjuje kako probiotici  utječu na trajanje i težinu simptoma prehlade, te na učinak simptoma u svakodnevnom životu zaraženih učenika.

Studija je pokazala da su studenti koji su uzimali probiotičke dodatke bolovali su dva dana manje nego oni na placebu, 4 u odnosu na 6 dana. Simptomi su bili za 34% lakšii a studenti na probioticima  imali su i veću kvalitetu života što je rezultiralo manjim brojem propuštenih školskih dana (15 dana u odnosu na 34 dana kod studenata na placebu).

Što čini probiotike tako učinkovite u liječenju simptoma infekcija gornjeg respiratornog sustava?

Simptomi prehlade ili gripe poput začepljenja nosa i bolnog grla su upalni odgovor tijela na viruse, a ne izravno djelovanje samog virusa”, objašnjava Tracey J. Smith voditelj tima. “Probiotički mikroorganizmi mogu ublažiti reakciju našeg imunološkog sustava i tako smanjiti odgovora  tijela na infekciju.”

Dakle, pravo je vrijeme da  posegnemo za probioticima i tako pomognemo svome tijelu i imuno sustavu u borbi sa virusima koji vladaju u ovo hladno doba. Velika preporuka je da uzmete svjetski nagrađene Acidosalus probiotike, ne samo što su odlični, imate ih i za velike kao i za one male,  i hrvatski proizvod, Ne čekajte da se bolest pojavi već probiotike uvedite u svoju svakodnevnu rutinu.

 Izvor: www.sciencedaily.com

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori