Arhitektura

Futurističko lice romantičnog grada

Pariz smart city

lifeX.hr

 

Mnogi gradovi diljem svijeta već imaju nekakvu viziju kako će se razvijati u narednih 30, 40, 50 godina. Ako su vam se ove slike učinile previše futuristički pa vam izgledaju kao kulise nekog SF filma, ne to nije pravi odgovor.

Francuska tvrtka Vincent Callebaut Arhitekture obznanili su prijedlog zgrada koje bi trebale nastaniti različite lokacije unutar Pariza.  Želja je planski riješiti velike probleme održivosti. Projekt su nazvali Smart City i s njim jednako tako žele značajno smanjiti emisije stakleničkih plinova do 2050,  a ujedno i stanovništvu osigurati zdraviju budućnost.

Svaka zgrada jedinstvena je na svoj način, a arhitekti su se kod stvaranja trudili  poštivati ​​bogatu povijest Pariza, a istovremeno uz pomoć najmodernije tehnologije osigurati što više prirodnih procesa (pasivno grijanje i hlađenje, oksigenacija, zadržavanje kišnice, te gdje god je moguće stvoriti samoodržive jedinice. Osim toga, umetanje zelenih površina, odnosno zajednice vrtova, donijeli su dašak seoskog života u grad i na taj način žele potaknuti stanovnike da se uključe u njegovanje održivog načina života.

Smart City učvršćuje ideju da gradovi mogu i dalje rasti zadržavajući svoje oblike, a opet osigurati stanovništvu zdraviji život i ljepšu budućnosti.  Zar nije divno?

Dok ovo gledamo, vjerojatno sve više shvaćamo u kojoj tamnoj rupi mi živimo i s kojim se problemima borimo dok masa stanovništva kopa po smeću da ne ostanu gladni! Možemo samo moliti Boga i sve svece da i nama donesu pamet i prosvjetljenje kako bi se konačno okrenuli stvaranju bolje budućnosti svima!

paris1

paris2

paris3

paris4

paris5

paris6

paris7

via: archdaily.com

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori