Zdravlje

Mali savjeti kako izbjeći sezonske viroze

Dobro je znati u ovo doba sezone i gripe

lifeX.hr

U ovo doba sezone prehlade gripe nije lako održati obitelj zdravom. Pogotovo nam se čini kako su djeca pravi magneti za mikroorganizme, tako lako pokupe infekciju bilo u vrtiću ili u školi, a šetnja zatvorenim prostorima shopping centara nije ništa manje “opasna”. No, s dobrom prevencijom mogućnost infekcije možete ipak svesti na minimum.

Na što trebate obratiti pažnju?

Nadogradite tehniku pranja ruku
Da biste zbilja poslali klice u odvod, brzim pranjem ruku to nećete postići. Uzmite vremena da pravilno operete ruke, a posebnu pažnju obratite na predjele između prstiju i ispod noktiju. Osim dlanova dobro treba oprati i gornju stranu ruke, te prste. Pokažite to svojoj djeci, a da im bude zanimljivo zajedno otpjevajte pjesmicu kako pranje ne bi bilo dosadno.

Spavajte dovoljno
Istraživanja su pokazala da ako spavate nedovoljno imate veću mogućnost pokupiti viruse i razboljeti se. Što je manje odmora, veće su šanse za to. Odrasli bi trebali spavati najmanje 7 sati, dok djeca školske dobi trebaju 10 sati spavanja.

Cijepljenje
Ako možete svakako se cijepite protiv gripe kako bi vaš imunitete bio spreman.

Jedite šareno
Uravnoteženi, zdravi obroci s puno voća i povrća mogu pomoći održati imunološki sustav snažnim. Potražite namirnice bogate vitaminom A (slatki krumpir, mrkva, špinat), vitamin C (agrumi) i vitamin E (bademi, sjemenke suncokreta). Kvalitetni proteini (morski plodovi, jaja, grah) također mogu pomoći u jačanju obrane tijela.

Kašljite i kišite u maramicu 
Kašljanjem i kihanjem šaljemo klice u zrak koje tada mogu putovati daleko. Pokrivanjem usta ili nosa s rukom nećete učiniti mnogo da se zaustavi širenje, osim ako ih se odmah opere. Umjesto toga naučite sve ukućane da to rade u papirnatu maramicu.

Ruke što dalje od lica
Većina djece ali i odraslih znaju svojim rukama dirati lice, trljati nos ili oči, a mnogi stavljaju prste i u usta. Osim toga znaju u usta stavljati olovke i slične stvari. Sve to klicama olakšava ulazak u tijelo. Podsjetite svoju djecu da ruke i sve druge ne tako čiste objekte ne stavljaju u usta, nos ili oči.

Dezinficirajte vruće točke nakupljanja klica
Nemoguće je cijeli dom držati sterilnim, ali zato lako možete dezinficirati površine koje dodiruju mnoge ruke poput kvaka, računalnih tipkovnica, tipke daljinskog upravljača i slična mjesta. Virusi mogu preživjeti na ovim vrstama tvrdih površina do 8 sati.

Pazite što dijelite
Naravno, dijeljenje je divno, ali ne i kada je riječ o trgovanju klicama. Recite svojoj djeci da ne dijele osobne stvari koje se ne mogu dezinficirati, kao što su kreme za usne, slušalice, slamke i slične stvari s kojima lako prenosimo i hrpe klica.

Rapidol

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori