Životne spoznaje

Ima nešto u toj žlijezdi i više nego što možemo zamisliti

Tajne koje ne znamo

lifeX.hr

 

Zasigurno nikada niste razmišljali o epifizi malenoj endokrinoj žlijezdi veličine zrna graška, smještena između polutki mozga. Naziv pinealna žlijezda dolazi od engleske riječi “pine cone” (borov češer) jer oblikom podsjeća na češer.  Naravno se pitate  zašto bi, razmišljali o njoj, ma imate pametnijih stvari u životu.  Ali znate li da u Egiptu Ozirisov štap sa dvije zmije koje gledaju prema borovom češeru simbolizira podizanje kundalini energije duž kralježnice do epifize. U drevnom Babilonu, bog Tammuz prikazan je kako drži češer u ruci. Zatim, Dioniz, grčki bog vina, i njegova rimska verzija, Bakho, drže štapove na vrhu kojih se nalazi borov češer.

No, možda najneočekivanije mjesto na kojem bi čovjek očekivao simbol borovog češera je svakako Vatikan, koji čuva gigantsku statuu borovog češera sa čije obje strane stoje dva pauna, koja podsjećaju na egipatske Ibis ptice. U podnožju stražnjeg dijela statue nalazi se otvoreni sarkofag, koji u kraljevskoj komori Velike piramide simbolizira kraj smrti. S prednje strane, u podnožju, leži statua lava na čijem su postolju ugravirani egipatski hijeroglifi. Cijelo to područje u kojem su smještene spomenute statue zove se “Dvor borovog češera”. Nije li to u najmanju ruku čudno? K tome i sam Papa nosi štap koji u sebi ima borov češer, gdje je jasno da Papa simbolizira vezu između neba i zemlje.

Jeste li sada malo više znatiželjni?

Francuski filozof René Descartes (1596-1650) u svojim je djelima naglašavao važnost epifize, nazivajući ju “sjedištem duše” i “dijelom tijela u kojem duša izravno obavlja svoje funkcije”.

Što zapravo znamo o toj maloj žlijezdi?

Uloga epifize je sve donedavno bila nepoznata, štoviše, smatrali su kako je on, degenarativni ostatak ranijeg, većeg organa. To je žlijezda čija je funkcija otkrivena posljednja u nizu. Fiziološka funkcija epifize, koja je fotoosjetljiva, usko je povezana sa prisutnošću ili odsutnošću dnevne Sunčeve svjetlosti.  U odsutnosti dnevnog svjetla, epifiza pretvara aminokiselinu triptofan u hormon serotonin koji se pretvara u drugi hormon melatonin. Lučenje melatonina nas čini pospanima, što nas uvodi u zdrav i dubok san. Njegova proizvodnja je najintenzivnija u razdoblju od dva do četiri sata ujutro dok smo u najdubljim fazama REM sna. Istraživanja povezana s melatoninom pokazala su da je riječ o jednom doista “čudotvornom” hormonu koji ima višestruke blagotvorne učinke na ljudski organizam. On štiti stanice od oštećenja uzrokovanog djelovanjem slobodnih radikala, djeluje kao antidepresiv, pomaže u liječenju bolesti kao što su Alzheimerova bolest i rak! Melatonin također štiti od radijacije s obzirom na to da čisti tijelo od slobodnih radikala, a pretpostavlja se da su slobodni radikali odgovorni za 70% oštećenja izazvanog radijacijom, posebno hidroksil radikal, koji napada DNK, proteine i stanične membrane. Melatonin također jača imunološki sustav.

S godinama, melatonin se sve slabije i slabije luči. Razlog sve slabijem lučenju melatonina kroz godine leži u smanjenju veličine epifize. Razlog tomu je njezina   kalcifikacija koja se javlja zbog velike koncentracija fluora u organizmu.

Zanimljivo je i indikativno da sve do 1990. godine nije provedeno nikakvo istraživanje (barem ne ono poznato široj javnosti) koje bi utvrdilo utjecaj fluora na epifizu. Prvo takvo temeljito istraživanje provela je dr. Jennifer Luke iz sveučilišta u Surreyu, u Engleskoj, koje je pokazalo da je epifiza primarna meta akumulacije fluora u tijelu. Nakon tih nalaza, dr.Luke je provela eksperimente na životinjama kako bi utvrdila da li nagomilavanje fluora može utjecati na funkcioniranje žlijezde – osobito žlijezdine uloge u regulaciji melatonina. Luke je utvrdila da su životinje tretirane fluorom imale nižu razinu cirkulirajućih melatonina. Ovo smanjenje razine cirkulirajućih melatonina praćeno je – što se moglo i očekivati – ranijim početkom puberteta u fluorom tretiranih ženki životinja. Najnovije informacije o ulozi epifize kod ljudi sugeriraju da bilo koji agent koji utječe na funkciju epifize može utjecati na ljudsko zdravlje na različite načine, uključujući i učinke na seksualno sazrijevanje, metabolizam kalcija, paratireoidne funkcije, postmenopauzalnu, osteoporozu, rak i razvoj psihijatrijskih bolesti.

Helena Petrovna Blavatsky, osnivačica teozofskog pokreta, u svojoj je opsežnoj i iscrpnoj knjizi “Tajna doktrina” iz 1888. godine opisala ulogu ove žlijezde u evolucijskom kontekstu: “treće oko prestalo je djelovati… jer čovjek je duboko zaglibio u kaljuži materije.” “Treće oko, postupno okamenjeno uskoro je iščezlo… oko se povuklo duboko u glavu i sada je skriveno ispod kose…” “…zahvaljujući postupnom iščeznuću duhovnosti i potonuću u materijalno, pretvorilo se u zakržljali organ.” “Treće oko je mrtvo… ali iza sebe je ostavilo svjedoka vlastitom postojanju… epifizu”.

Čini se da termin “treće oko” nije tek poetska forma ili preneseno značenje kada se govori o epifizi.  Posljednjih godina pojavila su se istraživanja koja sugeriraju da je epifiza po strukturi vrlo slična ljudskom oku. Duž mrežnice oka nalaze se fotoreceptorske stanice, nazvane štapićima i čunjićima koji pomažu u osjetu svjetla i raspoznavanju boja. Štapići se uglavnom aktiviraju kod slabijeg svjetla u sumraku i noću te osiguravaju crnobijeli vid dok čunjići osiguravaju vid danju i opažanje boja. U epifizi su također pronađene stanice koje izgledaju poput štapića i čunjića.

Je li to naše izgubljeno treće oko?

Je li istina ono što se misli i piše?  Kada je potpuno aktivna, epifiza čovjeku daje sposobnosti koje se obično svrstavaju u domenu znanstvene fantastike, poput telepatije, povećanog polja osjetilne percepcije, promjene izgleda i gustoće tijela, teleportacije te prelaska u druge dimenzije. Potpunu svjesnost i znanje, kao da se prikopčamo na nulto polje ili spoznaja i povezanost sa jednom zajedničkom inteligencijom koja je prisutna u pozadini cjelokupnog stvaranja. Je li to moć koju imamo, a da nismo ni svjesni??

Ponovno aktivirati svoju epifizu možemo kroz meditacije i sungazing. Svakako odbacite sve paste za zube s flourom (treba li taj flour doista zubima ili samo služi da nam deaktivira epifizu???), hraniti bi se trebali organski i piti vodu s izvora što je vrlo teško današnjim načinom života ali isplati se pokušati. Stoga nije ni čudo što mnogi mistici koji se hrane pranom iz sunca imaju puno veću epifizu od nas običnih nesvjesnih smrtnika.

Vjerujemo da će znanost polako otkriti sve tajne koje se skrivaju iza ove male a moćne žlijezde koja još uvijek skriva puna tajni.

vesnamihajlovicblog.wordpress.com

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori