Događanja

Ide nam festival u Cannesu i ima i nas tamo

Naši filmovi sve bolji i bolji

lifeX.hr

Na 71. izdanju Filmskog festivala u Cannesu, koji se održava od 8. do 19. svibnja, u programu ’15 dana autora’ (‘La Quinzaine des réalisateurs’) prikazat će se dugometražni igrani film ‘Teret’ Ognjena Glavonića, a u ‘Tjednu kritike’ (‘La Semaine de la Critique’) dugometražni animirani dokumentarni film Anje Kofmel ‘Chris the Swiss’ te kratkometražni igrani film Yorgosa Zoisa ‘Treća vrsta’.

Sva tri naslova hrvatske su manjinske koprodukcije. Oliver Sertić sudjelovat će na platformi Producers on the Move, dok će Hrvatski audiovizualni centar i ove godine promovirati hrvatsku kinematografiju u sklopu Filmskog sajma.

Teret

Vlada (Leon Lučev) radi kao vozač kamiona za vrijeme NATO-ova bombardiranja Srbije 1999. godine. Zadatak mu je da od Kosova do Beograda preveze tajanstven teret te putem prolazi kroz nepoznato, ratom uništeno područje. Kada napokon obavi posao, Vlada se treba vratiti kući i suočiti s posljedicama svojih djela.

Redatelj i scenarist dugometražnog igranog filma Teret je Ognjen Glavonić, a u glavnim se ulogama pojavljuju Leon Lučev, Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović i Ivan Lučev. Hrvatski koproducentica je Ankica Jurić Tilić (Kinorama).

Program ’15 dana autora’ (La Quinzaine des Réalisateurs) ove se godine održava od 9. do 19. svibnja, po 50. puta paralelno s festivalom u Cannesu te predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika. Kroz povijest program je pažnju šire publike i kritike skrenuo na neke od najuspješnijih redatelja današnjice poput Wernera Herzoga, Martina Scorseseja i Kena Loacha. Više informacija možete pronaći na ovoj poveznici.

Chriss the Swiss

Priča filma Chriss the Swiss prati mladog švicarskog novinara koji je ubijen tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji. Dok redateljica rasvijetljava okolnosti njegove smrt, animirani dijelovi izmijenjuju se s dokumentarnim snimkama.

Anja Kofmel potpisuje režiju i scenarij filma, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić (Nukleus film).

Treća vrsta

Zemlja je napuštena već dugo vremena, a ljudi su pronašli utočište u svemiru. Tri arheologa vraćaju se na planet kako vi istražili porijeklo tajanstvenog signala koji se sastoji od pet tonova.

Redatelj filma je Yorgos Zois koji je ujedno i koscenarist uz Konstantinu Kotzamani, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić (Nukleus film). U Trećoj vrsti u glavnim su ulogama: Alexandros Vardaxoglou, Effi Rabsilber, Nikos Hanakoulas i Miankhail Waris Awalgul.

Program ‘Tjedan kritike’ (La Semaine de la Critique) najstarija je nenatjecateljska sekcija Filmskog festivala u Cannesu koja se ove godine održava od 7. do 19. svibnja, po 57. puta. U njoj se prikazuju prvi ili drugi igrani filmovi redatelja iz cijeloga svijeta te na taj način ostaje vjerna svojoj tradiciji otkrivanja novih talenata. Imena poput Bernarda Bertoluccija, Alejandra Gonsáleza Iñárittua i Gaspara Noéa imala su projekcije u ovom programu. Više informacija možete pronaći na ovoj poveznici.

Producers on the Move: Oliver Sertić

Organizacija European Film Promotion odabrala je hrvatskog producenta Olivera Sertića za sudjelovanje na platformi Producers on the Move, koja se održava u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, od 10. do 14. svibnja. Producers on the Move zamišljen je kao platforma za umrežavanje s ciljem poticanja europskih filmskih koprodukcija. Sudionike očekuju predavanja, radionice, pitchinzi i sastanci ‘jedan na jedan’ s filmskim stručnjacima te im se pruža mogućnost da dobiju prostor za promociju u međunarodnom industrijskim publikacijama. Osim Sertića, na platformi će sudjelovati još 19 producenata, a više informacija, kao i popis svih sudionika možete pronaći na službenoj stranici EFP-a.

 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori