Životne spoznaje

Priuštite djeci “vjetar”

Roditeljski kutak

lifeX.hr

Imaju li vaša djeca modrice i ogrebotine na svojim koljenima ili nogama , rukama?

Neki dan je jedna pedijatrica zaključila kako joj sve manje djece dolazi s modricama i ogrebotinama. A to je ono što ona baš želi vidjeti. Ako djeca imaju ogrebotine to znači da skaču, trče, penju se, sve ono što djeca trebaju raditi. A kada djeca padnu to znači i da će naučiti kako se dići.

NAJVEĆE LEKCIJE NALAZE SE U NAŠIM BORBAMA

Djetinjstvo obiluje mogućnostima mnogih padova. Prirodno je da ih kao roditelji želimo zaštititi i  uhvatiti prije nego što dođu do tla, no mislite li da im tako doista pomažemo i radimo dobro?

Život nas uči da su naše najveće lekcije dobivene u našim borbama. Padovi nas čine otpornijima. Naš posao kao roditelji nije da spasimo našu djecu od pada i neuspjeha, nego da stojimo uz njih dajući im hrabrosti učiniti stvari koje nisu lake. Budimo iskreni,  djeca baš kao i mi odrasli uvijek želimo lakši put, bez puno truda i muke. Mi smo im potrebni kako bi im pokazali da je nelagoda sasvim ok, da su padovi dio puta i da s njima postajmo jači.

U osamdesetima znanstvenici su izveli veliki eksperiment i stvorili savršeno životno okruženje. Pod velikom staklenom kupolom stvorili su savršeni eko sustav u potpuno kontroliranom okruženju. Voda je bila pročišćena, zrak filtriran, temperatura definirana, dovoljna količina svjetla – vrsta vegetacijske utopije.  Sve se činilo savršeno dok se nije počela događati čudna stvar na opću zbunjenost znanstvenika. Naime, drveće je naraslo do određene visine, a onda bi se samo srušilo.  Sve je izgledalo u redu, drveće je bilo zdravo ali iz nekih neshvatljivih razloga drveće nije uspjelo rasti kako treba. Nakon dugog proučavanja znanstvenici su konačno otkrili što se događa. Shvatili su da je u ovom naizgled savršenom sistemu falio važan element. 

Bio je to vjetar!

U prirodi otpor vjetra potiče korijenske sustave stabala da se duboko protežu u zemlju kako bi drvo bilo stabilnije. S jakim i dubokim temeljem drveće može rasti visoko i neće padati. Drveću je trebao vjetar.

Puno toga možemo naučiti iz prirode. Poput stabala i mi trebamo otpor za izgradnju ustrajnosti i čvrstoće. Zbog toga ne smijemo tražiti savršeno uređen, lagan život već i nama treba “vjetar”, a to su naše prepreke, borbe i padovi. To nam daje snagu koju trebamo za intelektualni, emocionalni i duhovi rast. Trebamo napraviti teške stvari i padati i dizati se jer samo tako s vremenom izgraditi ćemo sposobnost da se savijemo na oluji ali ostanemo. Nije li to upravo ono što želimo za našu djecu?

Naravno da ćemo napraviti sve kako bi spasili našu djecu od ozbiljnih ozljeda. Naša potreba za zaštitom djece od zla uvijek će pobijediti u opasnoj situaciji, ali to ne znači da ih treba odgajati u mjehuriću. Naš je zadatak naučiti ih  suočavati s nevoljama. Teške stvari mogu biti zastrašujuće za nji, zato ih ne treba ostaviti same. Budite tamo; držite ih za ruke kada vas trebaju, ali budite svjesni kada je došlo vrijeme da se povučete i dopustite im da razviju svoje korijenje. Neka osjete vjetar i nauče se na ljuljanje. To će im biti najveći dar koji će im trebati dalje u životu.

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori