Zdravlje

Ako živite u gradovima ovi bi trebali znati

B vitamini čuvaju naše zdravlje

lifeX.hr

Vitamini B kompleks osim već poznatih blagodati na naše zdravlje sada imaju još jedno i to vrlo zanimljivo. Najnovije istraživanje provedenom na Sveučilištu Columbia u Mailman School of Public Health otkrilo je da mogu  ublažiti utjecaj zagađenja na kardiovaskularne bolesti. Zdravi nepušači koji su uzeli dodatke vitamina B gotovo su preokrenuli negativne učinke koje izaziva zagađen zrak na njihove kardiovaskularne i imunološke sustave.

Ovo je odlična vijest kad znamo da zagađenja zraka pridonosi negativnoj statistici od 3,7 milijuna prerano umrlih svake godine diljem svijeta zbog akutnih poremećaja kardiovaskularnog sustava. Zagađenje zraka česticama PM2.5 je najčešći pokretač infarkta miokarda a ima negativan učinak i na imunološki sustav.

“Naši rezultati pokazali su da dvosatna izloženost zraku s PM2.5 ima znatne fiziološke utjecaje na brzinu otkucaja srca, varijabilnost brzine otkucaja srca i broj bijelih krvnih zrnaca. Samo četverotjednim uzimanjem vitamina B ovi učinci bili su gotovo eliminirani”, istaknuo je dr. sc. Andrea Baccarelli, te prof. dr. sc.Leon Hess, profesor prirodnih znanosti o okolišu.

Ovo istraživanje je odlična vijest svima nama koji živimo u velikim urbanim područjima u kojem je onečišćenje zraka postala normalna pojava.

No, bez obzira gdje živjeli nikako ne zaboravite s vremena na vrijeme svome tijelu dodatno unositi B vitamine jer svjesni smo što i kako jedemo i da nam takva hrana neće dati sve potrebne supstance.

Prisjetite se

Vitamin B kompleks sadrži osam vitamina: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, koji su neizostavni u održavanju zdravlja. Iako svi ovi vitamini imaju svoje uloge u tijelu, oni rade zajedno i sinergijski pa ih je stoga najbolje uzimati zajedno.

Vitamin tiamin je B1 vitamin kojeg često zovu antistresni vitamin, a ima i snagu zaštiti imunološki sistem. Riboflavin, B2 vitamin naše tijelo obožava jer je antioksidans i kao takvo sprečava starenje i ima odličan utjecaj na srce. Važan je i za proizvodnju crvenih krvnih stanica i prijenos kisika po cijelom tijelu.

Svi vi koji imate probleme s povišenim kolesterolom odlično će vam pomoći niacin ili B3 vitamin koji povećava dobar kolesterol, ali je dobar i za kožu pogotovu onu sklonu aknama. B5 ili pantotenska kiselina neophodna je našem tijelu iz mnogo razloga. Ukoliko želite imati zdravu kosu, kožu, oči, jetru kao i probavni sustav on je tu da vam pomogne u tome. Osim toga pomaže tijelu pretvoriti hranu u energiju jer je sastavni dio koenzima A koji ima važnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, masti i proteina.

Za vitamin B6, piridoksin, mnogi kažu da je najznačajniji jer igra važanu ulogu u izgradnji aminokiselini odnosno proteina. Znamo da je protein osnovna gradivna tvar našeg tijela. Osim toga pomaže u proizvodnji serotonina melatonina i norepinefrina pa je odličan kod nesanice i lošeg raspoloženja.

B7, biotin još jedan koji je zaslužan za zdravu kosu, kožu i nokte, ali i kontrolira visoke razine glukoze u krvi. B9, folna kiselina, važna je u sintezi nukleinskih kiselina, za rast i razvoj stanica i u održavanju normalne eritropoeze, a igra veliku ulogu i kod depresije i gubitka pamćenja. Većina svi znaju kako je posebno važan za trudnice, jer podržava rast djeteta i sprečava neurološke urođene mane. Deficit folne kiseline moguć je kod alkoholičara i kod žena koje dulje vrijeme koriste antibaby pilule

Vitamin B12 podržava energiju, štiti živčane i moždane stanice, stimulira proizvodnju serotonina, doprinosi stvaranju crvenih krvnih stanica, podržava imunološki sustav i održava pozitivno raspoloženje.

Zona Vital B complex  uz sve nabrojene B vitamine sadrži i C i E  i dovoljna vam je samo jedna kapsula dnevno da zadovolji dnevne preporučene potrebe. Možete ih kupiti ovdje  ili u bilo kojoj ljekarni.

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori