Događanja

Ježurka ježić došao i do Los Angelesa

Film "Ježeva kućica" nominirana za prestižnu nagradu "Annie"

lifeX.hr

Nakon mnoštvo pobranih  pohvala, nagrada i uspjeha filma “Ježeva kućica” Eve Cvijanović nominiran je za najznačajniju američku nagradu” Annie” za postignuća u animaciji  u kategoriji kratkometražnog filma.  45. po redu dodjela ‘Annie’ nagrada održat će se u subotu, 3. veljače 2018., u Los Angelesu, u dvorani Royce Hall Sveučilišta UCLA.

‘Annie’ je nagrada koju od 1972. dodijeljuje ASIFA-Hollywood, podružnica Međunarodnog udruženja animiranog filma Los Angeles. U svojim je početcima ona predstavljala priznanje za životno djelo, a od 1992. dodijeljuje se pojedinačnim filmskim naslovima.

Ove se godine za ‘Annie’ u kategoriji kratkometražnog animiranog filma natječe i hrvatska manjinska koprodukcija Ježeva kuća Eve Cvijanović (hrvatski koproducent je Bonobostudio). U konkurenciji su i filmovi: Draga košarko (Dear Basketbal) veterana animacije Glena Keanea i zvijezde košarkaškog kluba Los Angeles Lakers Kobea Bryanta, Negativni prostor (Negativ Space) u produkciji IKKI Filmsa i Mauel Cam studija, Lešinari (Scavengers)  studija Timouse i Adult Swimm te Jaguarov sin  (Son of Jaguar) Google Spotlight studija u režiji Jorgea Gutierreza.

Da se radi o zaista izvanrednom uspjehu dodatno potvrđuje činjenica kako je najviše nominacija među filmskim studijima ove godine pripalo DreamWorksu (22), Disneyju (18) i  Pixaru (15). Svi dobitnici bit će proglašeni na 45. po redu dodjeli  ‘Annie’ nagrada koja će se održat u subotu, 3. veljače 2018. u Los Angelesu, u dvorani Royce Hall Sveučilišta UCLA. Više informacija možete pronaći na službenim stranicama .

O svom projektu za vizkultura.hr  Eva kaže: “Ježeva kućica bila je dio mog djetinjstva, najprije sam tu slikovnicu čitala sama kao dijete, a potom smo ju roditelji i ja čitali i mlađoj sestri. Kada smo iz Sarajeva prebjegli na Pelješac, a nekoliko godina kasnije i u Kanadu, Ježeva kućica bila je među stvarima koje smo ponijeli. Upravo sam ju ovdje, u Kanadi, jednog dana prije otprilike pet godina pronašla u kutiji. S novim čitanjem ta poznata priča, koju napamet znam još odmalena, dobila je novo značenje; uočila sam u pjesmi neku dubinu i univerzalnosti koju kao dijete ne primjećuješ. Producenticu Jelenu Popović, koja je u to vrijeme već radila u kanadskom National Film Boardu, pitala sam poznaje li Ježevu kućicu; tada smo otkrile zajedničku ljubav prema toj pjesmi i slikovnici i došle na ideju da ju realiziramo kao animirani film. Međutim, još je neko vrijeme ideja funkcionirala na razini buduće mogućnosti (”bilo bi super da se dogodi jednoga dana”), a aktivan rad na projektu počeo je kada sam napisala scenarij i pokazala ga Jeleni. Kada je moj prethodni animirani film, Morska bolest, uvršten u program Animafesta 2014., pomislila sam da je to dobra prilika da pronađemo hrvatskog producenta. Tada smo se ‘spojile’ s Vanjom Andrijević iz Bonobostudija i tako je krenuo razvoj projekta i pretprodukcija.”

U raskošnoj šumi živi jež kojemu se ostale životinje dive, ali mu i zavide. No Ježurkina nepokolebljiva odanost svome domu nervira četiri nezasitne zvijeri koje kreću u pohod prema njegovoj kući gdje dolazi do uzbudljivog i bodljikavog obračuna.

Snimljena prema klasičnoj poemi Branka Ćopića, Ježeva kuća je topla i univerzalna priča za mlade i stare koja nas podsjeća da uistinu nema mjesta kao što je dom.

Facebook: https://www.facebook.com/jezevakuca/

Scenarij i režija: Eva Cvijanović
Prema kratkoj priči Branka Ćopića
Naratori: Rade Šerbedžija (hrvatska verzija), Kenneth Welsh (engleska verzija), France Castel (francuska verzija)
Glazba: Darko Rundek
Direktor fotografije: Ivan Slipčević
Animatori: Ivana Bošnjak, Thomas Johnson
Modeliranje lutaka: Eva Cvijanović, Ivana Bošnjak, Thomas Johnson
Modeliranje scenografije i rekvizita: Ivana Bošnjak, Thomas Johnson, Kata Gugić, Dina Karadžić, Marko Meštrović
Savjetnik za izradu lutaka i animaciju: Tim Allen
Organizator i asistent redateljice: Miroslav Šimeg
Optički efekti: Elise Simard
Postprodukcija: Mario Kalogjera
Montaža: Eva Cvijanović, Iva Kraljević
Dizajn zvuka: Olivier Calvert
Tehnički direktor: Eloi Champagne
Prijevod: Amela Marin (engleski), Vanda Mikšić, Evaine Le Calvé-Ivičević (francuski), Irena Katadžić (njemački)
Producentice: Jelena Popović (NFB), Vanja Andrijević (Bonobostudio)
Izvršni producent: Michael Fukushima, NFB

Eva Cvijanović (1984) animatorica je i redateljica čiji primarni interes leži u pripovjednom potencijalu prostora i likova. Diplomirala je na Sveučilištu Concordia, te je do sad producirala i režirala nezavisni petominutni film Morska bolest (2013). Izrađivala je setove za lutke i marionete, kao i one u prirodnoj veličini, a radila je i na glazbenim spotovima i kratkim multimedijskim filmovima. Evino široko iskustvo uključuje i rad na dokumentarcima, lutkarskim filmovima, videoigrama i dr. Njezin najnoviji projekt je Ježeva kuća – kratkometražna stop-animacija bazirana na slavnoj poemi Branka Ćopića, u koprodukciji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) i Bonobostudija. Hrvatska

Filmografija
Ježeva kuća (2017), Survival of the Fittest (2017), Seasick (2013), The Kiss (2011), Once Upon a Many Time (2011), Play (2008, diplomski film), The Wall (2006, studentski film)

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori