Zdravlje

Znate li zašto morate imati zdravi stav o starenju

lifeX.hr

starenje

Starenje je dio životnog puta, željeli mi to ili ne, pa ga treba tako i prihvatiti. Najnovije istraživanje Irish Longitudinal Study on aging (TILDA) na Trinity College u Dublinu otkriva da negativni stavovi prema starenju mogu utjecati na fizičko i kognitivno zdravlje u kasnijim godinama.

 

 U istraživanju je sudjelovalo dvije grupe starijih ljudi koji su bili promatrani dvije godine. U jednoj grupi bili su oni koji su imali pozitivan stav prema starenju, a u drugoj oni koji su imali negativan stav. Dokazano je da su oni iz grupe s negativnim stavovima prema starenju imali više zdravstvenih poteškoća u promatranom periodu od prve grupe.

Govoreći o rezultatima, voditeljica istraživanja Deirdre Robertson zaključila je da način na koji mislimo i govorimo ili pišemo o starenju može imati izravne učinke na zdravlje. Ako su ti stavovi negativni i prezentirani kao nešto nepoželjno mogu imati vrlo štetan učinak na mentalno, fizičko i kognitivno zdravlje.

Istraživači su nakon ovih dokaza poslali jasnu poruku kako znanstvenici trebaju još puno toga učiniti i istražiti na ovome polju, te detaljnije razviti i implementirali nova saznanja koja bi rezultirala zadovoljnijom i zdravijom starijom populacijom.

Ovi najnoviji rezultati stavljaju pred medije, politiku, medicinu i društvo u cjelini novi izazov da se napravi veliki iskorak u načinu gledanje na starost. Zapravo, u ne tako dalekoj prošlosti starost nije imala tako negativne konotacije kao u današnjem modernom društvu u kojem vlada kult mladosti i fizičke ljepote. Ukoliko želimo sretno stariti, društveni stavovi prema starenju se moraju brzo i drastično promijeniti.

I mi se pridružujemo mišlju da je starost jednako lijepa i posebna kao svaka životna dob i sa sobom ne mora neminovno nositi bolesti ili bilo kakve zdravstvene probleme. Živimo s osmijehom bez obzira na godine, a ako ponekada malo zaboli tu je Rapidol S

 

 

www.rapidol.hr

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori