Zdravlje

Znate li što je ovo?

lifeX.hr

bakterija

Znate li što je ovo?

Ako vas sada možda srbi lijevi dlan, ne znači da ćete dobiti love, više je vjerojatno da vam je dlan pun bakterija.

Tasha Sturm, mikrobiološki laboratorijski tehničar na Cabrillo College u Kaliforniji napravila je zanimljivi eksperiment koji pokazuje zašto je važno često prati ruke.

Kada se njezin osmogodišnji sin vratio sa igranja  ona mu je prislonila ruku na agar (mediji za razvoj bakterija) kako bi vidjela što se to nalazi na rukama njezina sina. Nakon nekoliko dana inkubacije na temperaturi tijela, kolonije bakterija, kvasaca i gljivica počela je rasti iz dječjeg otiska.

Na slici vidite kako je to izgledalo. Stvorila se vrlo raznolika i bogata flora, opasnih i manje opasnih mikroorganizama.

Dakle ako ne želite ovako nešto imati na rukama, pogotovo po ovome vrućem vremenu obavezno perite ruke kada dođete doma. Ne zaboravite da je pravi “zoološki” vrt bakterija na i tipkovnici vašeg kompa, pa ruke treba prati i kada ga ugasite i krenete raditi nešto drugo.

Znate i sami da je preventiva pola zdravlja pa neka vam ne bude teško prati ruke. Ruke se ne peru tako da ih samo provučete kroz vodu, Pogledajte na slici kako izgleda pravilno pranje ruku i neka vam to uđe u naviku!

Tehnika-pravilnog-pranja-ruku-prema-standardu-EN1500-1

Više na: microbeworld.org/

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori