Zdravlje

Znate li razliku između prehlade i gripe

lifeX.hr

Vrijeme je viroza. Svi znamo kako to izgleda, bol u grlu, kihanje, šmrcanje, temperatura, groznica, bolovi u mišićima, sve skupa vrlo neugodno zar ne?

No kako znate imate li simptome gripe ili prehlade?
Važno je znati razliku između gripe i prehlada. Za prehladu možemo reći da je blaža respiratorna bolest od gripe, može vas prikovati za krevet nekoliko dana, dok se s gripom možete osjećati loše i nekoliko tjedana. Tijelu nakon gripe treba dug oporavak, a osim toga gripa može rezultirati i ozbiljnim zdravstvenim problemima kao što je upala pluća.

Što su česti simptomi prehlade?
Nekoliko stotina različitih virusa može uzrokovati prehladu. Prehlada obično počinje grloboljom koja obično nestaje poslije dana ili dva. Pojavljuju se simptomi curenje iz nosa, a nakon toga javlja se i kašalj. Groznica nije uobičajena kod odraslih, ali je moguća lagana groznica. Djeca imaju veću vjerojatnost pojave temperature s prehladom.

Tijekom prva tri dana kada imate simptome prehlade, zarazni ste, pa ostanite doma.
Nosni sekret prvih nekoliko dana je vodenast a onda postane deblji i tamniji (žuti). Takva sluz je prirodna i obično ne znači da ste razvili bakterijsku infekciju, kao što je sinusna infekcija.

Prehladu možete dobiti bilo kada, u proljeće, ljeto ili jesen, ali zimi dolazi najčešće dok sezona gripe obično traje od studenog do ožujka, iako ju možete dobiti u listopadu ili krajem svibnja. Dakle izvan sezone gripe veća je vjerojatnost da se radi o prehladi. Ako se simptomi prehlade ne počinju poboljšavati nakon tjedan dana, tada postoji mogućnost da se radi o bakterijskoj infekciji, što znači da vam tada trebaju antibiotici.

Što su uobičajeni simptomi gripe?
Simptomi gripe obično su ozbiljniji od simptoma prehlade i dolaze brzo. Simptomi gripe uključuju upalu grla, groznicu, glavobolju, bolove u mišićima, zagušenje u sinusima i kašalj. Za razliku od prehlade kod gripe su u pravilu javljaju veće temperature i vjerojatno će se na početku javiti groznica, te osjećaj potpune malaksalosti. Bol u tijelu i mišićima također je značajnija kod gripe.
Većina simptoma gripe postupno se poboljšava tijekom dva do pet dana, ali nije neuobičajeno osjećati se slabo tjedan ili više dana. Uobičajena komplikacija gripe je upala pluća, osobito kod mladih i starijih osoba ili osoba s problemima pluća ili srca. Ako primijetite da vam nedostaje daha, obavijestite svog liječnika. Drugi uobičajeni znak upale pluća je groznica koja se vraća nakon što je nestala.

Baš kao i virusi prehlade i virusi gripe ulaze u tijelo kroz sluznicu nosa, očiju ili usta. Svaki put kada dodirnete ruku na jedno od tih područja, mogli biste se zaraziti virusom, zato je jako važno da ruke budu bez klica uz česte pranje.

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori