Zdravlje

Znate li koliko je celer ljekovit?

lifeX.hr

celer

Celer je dvogodišnja zeljasta biljka s mesnatim i vretenastim korijenom koji ponekad može biti i gomoljast. Stabljika mu je razgranjena, a doseže visinu od 40 do 80 cm. Tamnozeleni i sjajni listovi su veliki i perasto razdijeljeni, dok su listići klinastog oblika, gore urezani i nazubljeni. Kuglasti plod je rebrast. Nekada se vjerovalo da celer pospješuje spolnu moć.

Slatkasti odebljali korijen celera najčešće se koristi za razne salate, variva ili kao začin za juhe. Peteljke i listovi koji imaju jak aromatičan miris, takođe služe kao začin. Biljka zadržava specifičan miris i nakon sušenja. Divlji celer zbog jakog i neugodnog mirisa, malo se koristi.

Nećet vjerovati za što je sve dobar celer, za liječenje astme, katara pluća, promuklosti, bolesti živaca, mokraćnih putova, bubrega, gihta, reume, poboljšanja apetita, otklanjanja probavnih smetnji, jačanje želuca. Celer se koristi u liječenju  reumatskih bolesti, gihta (uloga), kroničnog katara pluća, nadutosti, slabosti želuca, pomanjkanja apetita. Isto tako, celer poboljšava krv i cirkulaciju krvi, a odličan je i u borbi protiv debljine.

Čaj od celera za protiv reume:

U litri vode kuha se 40 grama celerovog lišća nekoliko minuta. Poklopljeno stoji dok se ne ohladi. Procijedi se i pije mlako nekoliko puta dnevno, a u trajanju od nekoliko tjedana.

A sigurno znate dobro poznatu salatu od celera. Ako ne znata evo recepta:

Celerov korijen i jabuke ogulite, naribajte i pokapajte limunovim sokom. Dodajte sir narezan na kocke i grubo mljevene orahe. Vrhnje pomiješajte s  majonezom i dodajte malo senfa (po ukusu). Pripremljenom mješavinom prelijte salatu, dobro promiješajte.

Uživajte u celeru i budite zdravi!

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori