Slasno

Znate li kako možete ispeći pizzu bez pećnice

lifeX.hr

pizza1

Pzza je jedno od najpoznatijih jela koje vole sve generacije. Slična inačica potječe još iz antičkog doba, a talijanska kuhinja zaslužna je za današnji oblik pizze. Sastoji se od tijesta koje je premazano umakom od rajčice, dok se ostali sastojci dodaju po želji, a šunka i sir svakako su najčešći. Postoje brojne izvedenice ovog popularnog jela, kao i vrste pripreme – u pećnici, na roštilju ispod peke, ali jedan od najbržih načina upravo je onaj na tavi. 

Pizzu je poželjno peći u tavi od lijevanog željeza koja ima svoj poklopac. Naime, takva tava kvalitetno zadržava i raspoređuje toplinu što pizzu čini ukusnom i hrskavom. Za tavu promjera 28 cm dovoljno je 250 g tijesta za pizzu, a ako se odlučite za gotovo tijesto, priprema pizze još je brža. Sastojke uvijek možete dodati po želji, što god volite.

Recept za tijesto:

  • 250 g oštrog pšeničnog brašna
  • oko 150 ml mlake vode
  • 20 g svježeg kvasca
  • ½ žličice šećera
  • ½ žlice soli

Priprema:

U oštro brašno potrebno je dodati natrgani svježi kvasac, sol i šećer. Nakon toga tijesto se umijesi rukama uz dodavanje mlake vode. Ako je potrebno dodaje se još malo brašna kako se tijesto ne bi lijepilo za ruke. Gotovo tijesto prekrije se krpom i ostavi sat vremena da odstoji, dok mu se volumen ne udvostruči. Zatim se na površini koju smo pobrašnili razvalja na promjer tave u kojoj će se pizza peći. Nakon što se tava zagrije, doda se malo ulja i stavi se tijesto koje je potrebno peći na jačoj vatri oko 3-4 minute, nakon čega se okrene i smanji se vatra. Na tijesto se rasporede sastojci koje želite pa sve poklopite i zapecite pizzu na umjereno jakoj vatri oko 5 minuta.

Reže se na trokute i poslužuje topla. Dobar tek! 
pizza

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori