Kultura

Životinje kao neizmjerna inspiracija

lifeX.hr

 

Većina ljudi voli životinje, pogotovo pse i konje, no većini to nije najveće inspiracija za rad kao što je fotografu Tim Flach-eru.

Zanimljivo je da je Tim studirao slikarstvo, kako kaže njegovi prvi  „učitelji“ bili su Picasso i Cezanne. Sa  fotografijama životinja upoznao se tek kada je s fakultetom otišli u zoološki vrt.

Puno godina kasnije snimajući za godišnja izvješća i arhitektonske časopise, naletio je na neki oglas u kojem je trebalo slikati ogromnog pitona pa je odlučio to to odraditi. Vlasnik pitona u toku snimanja mu je rekao da ima veliku mačku i još neke životinje, a Tim je pomislio kada je već tu, zašto ne sve staviti u studio i fotkati. To je bio prvi projekt snimanja koje je pokrenuo. Od tada su životinje njegovo strastvena inspiracija. Čak je slikao i embrije konja, želeći pokazati svijetu kako izgleda cijeli proces stvaranja, od oplođene jajne stanice, koja je na fotki poput planete u svemiru, do životinje koja pršti od snage i ljepote.

Kada vidimo ove dvije fotke, jednostavno ne možemo ne biti obuzeti strašću o životu i stvaranju.  Živeći svakodnevnom rutinom zaboravimo na tu veličanstvenost koje smo i mi sami dio, ne osjećamo ushićenost zbog te kreacije koja buja oko nas, ne vidimo čak niti oblake, sunce, prozračnost neba, osmijehe…toliko toga. Obično vrtimo neke svoje filmove u kojima dramimo nad prošlošću ili brinemo o budćnosti i tako propuštamo život! A pogledajte što je to, prisjetite se kako je život čudo. To nam je Tim želio pokazati!

Tim je otkrio je kako mu jako zanimljivo raditi s životinjama jer se neprestano događaju prevrati. Konstantno je prisutan osjećaj miješanja reda i kaosa, poput strukture s neobuzdanim elementima, nikada ne znate što će biti sljedeći korak. To mu je veliki izazov, ” Ako imate strpljenja i znate kako, od njih možete dobiti i više nego ste očekivali, životinje su neizmjerni izvor inspiracije” kaže Flach.

Njegove slike životinja jednostavno vas ostave bez daha. Tim ima moć pronači način kako pristupiti životinjama, otkriti onaj savršeni kut i trenutak u kojem se svi elementi na slici sažmu u jedinstvo i prasnu ljepotu. I dok gledate sve ove slike ne možete ništa drugo nego rastopiti se od ljepote!

Evo, slike su u galeriji,  puštamo vas trenucima uživanja!

 

fotke.timflach.com

 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori