Putopisi

Živjeti u krošnjam

lifeX.hr

 Zamislite kako bi bilo probudite se u krošnjama prašumskih šuma,  slušati zov divljine,  konopima se spuštati do rijeke, kupati se pod slapovima i družiti s ljudima koji samo gledaju u srce. Za sve one koji traže tako nešto svakako bi se morali zaputiti na obale Costa Rice i posjetiti Finca Bellavista.

Što napisati o Finca Bellavista, to je jedna neobična stambena zajednica koja živi u drvenim kućama visoko u krošnjama kišnih šuma istražujući prirodu i uživajući u svim njenim blagodatima.  Nalaze se u gotovo netaknutim predjelima Kostarike koja je sakrivena od mnogih utjecaja vanjskog svijeta. Njihovi susjedi  i prijatelji su autohtone obitelji, marljivi poljoprivrednici koji tamo žive već stoljećima gotovo na jednaki način. Njima blagodati civilizacije ne znače baš ništa. Najbliži grad (1,5 milja udaljen) sadrži školu, crkvu, autobusnu postaju, nekoliko kuća i naravno nogometno igrališta. To je to. Nema suvenirnice, nema shoping-centra ili glasnih  barova.

Iako je ovaj projekt još  u povojima , od 2006. godine je nastala inicijalna ideja puno se toga napravilo. Sagrađen je i  “bazni kamp”  u kojem se svi „stanovnici kućica na drvetu“ okupljaju i druže. Zajednički kompleks sadrži veliku blagovaonica, otvoreni dnevni boravak , kupaonu, prostor s „velikom vatrom“ i vrt za vjenčanja.  Gotovo sva  zajednica povezana je s „nebeskim stazama“, tzv. transportnim mežama, konopima ili visećim mostovima kako bi se mogli kretati.

Cijela priča potekla od Matea, koji je kako bi pobjegao od svakodnevnog kaosa u svom rodnom Koloradu slučajno „zalutao“ u ove netaknute predjele i poželio živjeti tu. Kada je to ispričao prijateljima pala je ideja o zajednici. Danas je Finca kao cjelina sastavljena od 300 hektara prašume i otvorena je za sve one koji se žele odmoriti na ovakav nesvakidašnji način! Sve dodatne informacije možete naći na: www.fincabellavista.net

Misija Finca Bellavista
“Pružiti priliku ekološko osviještenim pojedincima da imaju komadić vlastitog prostora u krošnjama jedinstvenog  ekosustava prašume  i  promiču očuvanja vrsta i prirodnog okoliša!


Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori