Putopisi

Živjeti ispod kamena

lifeX.hr

Šarmantan portugalski gradić Monsanto, sigurno je jedan je od najnevjerojatnijih gradića na ovoj našoj strani svijeta. Na prvi pogled izgleda kao da ste stigli u Bedrock i samo čekate da Wilma ili Fred Flintston otvore vrata neke od kućica koje se skrivaju ispod velikih komada stijena.

Sa malim uličicama isklesanim od kamena, možete došetati do samog vrha brda (400 m) gdje leže ostaci dvorca templara. Cijeli gradić, zbog ograničenja u gradnji nije se mijenjao stoljećima, pa izgleda kao muzej na otvorenom.  Kako su kuće i crkva isklesane iz stijena može se osjetiti dodir portugalske arhitekture, pogotovo Manueline stila (stil koji je u Portugalu bio popularan početkom 16 stoljeća, tzv. portugalska kasna gotika) , kao i utjecaj srednjovjekovne romantike.

Smješten samo 12 kilometara od općine Idaha-a-Nova i 160 km od španjolskog grada Salamanca, doći do  Monsanto javnim prijevozom je vrlo teško. No, s obzirom na jedinstvene znamenitosti koje nudi ovaj mali gradić, definitivno treba pronaći načina kako doći do njega i uploviti u prošlost nekog starog doba kada su naši preci uživali putovali magarcima i uživali u snazi kamena.

   

fotke: portugalvirtual.pt

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori