Trend

Žene, uzmite stvari u svoje ruke

lifeX.hr

 

eva

 

 

Evo nam našeg dana. Gledam facebook, pun je lijepih želja i poruka sa svih strana. Zanimljivo, većinom žene čestitaju ženama. Ta je lijepo. Nadam se da su i muškarci danas negdje potajno svojim dragim ženama poklonili barem veliki poljubac i muževni zagrljaj. Ponekada je baš to ono za čim žene žude.

I sada kada smo tu gdje jesmo i kada se okrenemo oko sebe, što kažete drage žene, jeste li sretne s tim gdje smo i kako smo?

Moram vam priznati da sam je malo zabrinuta, da ne kažem razočarana.

Živimo u 21. stoljeću imamo pravo glasa, emancipirane smo, vozimo automobile, menadžerice smo, izlazimo same i slobodne, oblačimo se kako nas je volja, javno istupamo, rađamo djecu ali i ne moramo, obrazovne smo i pametne, naizgled se čini da smo dobile sve……ali je li to baš tako?

Meni se čini da baš i nije i da ispod svih tih naših uloga od kojih su mnoge tek samo maska nismo najsretnije.

Kada malo razmaknemo zavjese na kojima velikim slovima piše ravnopravnost, ono što tamo pronalazimo nikako se ne bi moglo nazvati tako.

Za početak dovoljno je samo malo baciti pogled na svakodnevne vijesti. Pune su politike zar ne? A tko je u politici? MUŠKARCI! U nadmoćnoj većini! Dokazuju se, busaju u prsa, kroje naše živote vođeni testosteronima željnim moći. Još od pećine njihov Y gen željan je dominacije i do dan danas se ništa nije promijenio. Svaki muškarac žudi biti alfa muškarac, u bilo kojem okruženju, školskom dvorištu, korporaciji, općini, županiji, državi, svijetu….! Pogledajte ih samo zajapurene i pune sebe kako pametuju i napadaju. Kao da su popili svu pamet svijeta.

Koliko smo već puta čuli istu priču, prije izbora svi pričaju kako će poticati žene, dati im prostora, poštovati kvote. A kada dobiju izbore…čorak! Onda za žene nema mjesta.

Ako pratite vijesti onda u njima osim međusobnog nadrkavanja političara i gospode u poslovnom sektoru gdje su muškarci opet u većini, a uz put i bolje plaćeni, možete pronaći i vijesti u crnoj kronici gdje piše nešto poput ovoga: MP 34-godišnjak pretukao svoju ženu….ili BD 40-godišnjak ubio svoju bivšu suprugu ili…..ima toga puno, puni….ima toga previše baš ovdje u civiliziranom društvu 21. stoljeća.

A zamislite onda kako je to negdje dalje, gdje nije tako “civilizirano”?

Tuku nas, prijete, ucjenjuju pa i ubijaju. Brojke su nevjerojatne! A društvo nema rješenja!

Pa kako će i imati rješenja kad to “društvo” koje treba naći rješenje čine muškarci.

Još uvijek smo mi daleko od neke ravnopravnosti. A da ne govorimo o kućanskim poslovima…izborile smo pravo da se školujemo i radimo, ali nismo se riješile kuhanja, spremanja, peglanja, pranja…. to još uvijek spada po “ženski posao”!

Ali nije to sve!

Osim vijesti, bacite li pogled i na naslovnice časopisa?

Ima li tu negdje normalnih, prirodnih žena?

Nema!

Sve su fotošopirane i nestvarne! A mi ih gledamo i ubijamo se u pojam jer naš odraz u ogledalu daleko je od onog što svijet smatra “poželjnim”! Eto nam još jedna pljuska na naše krhko i jadno samopouzdanje.

Drage moje probudimo se! Dok mi ne uzmemo stvar u svoje ruke, neće nam nitko pomoći. Ne čekajmo muškarce da shvate. Oni se bave sobom i nikada neće shvatiti. Mi smo te koje moramo uzeti ono što nam pripada, živjeti sebe i ne bojati se nikoga. U nama je toliko snage da možemo svijet preokrenuti naopako ako se zainatimo.

I još nešto moramo, moramo stajati jedna uz drugu, pomagati se, poticati i gurati naprijed. Samo zajedno možemo ovaj svijet napraviti boljim i vratiti mu balans. Ako još dugo bude samo u muškim rukama kao što vidite ne piše nam se dobro.

Divne ste, lijepe, pametne, snažne, istinske…žene su blago ovog svijeta. Vrijeme je da se tako i ponašamo!

Sretan vam naš dan i volite se najviše na svijetu!

Danijela Gašparović

 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori