Zdravlje

Prijateljice umjesto antidepresiva

lifeX.hr

sretne

Priča jednog profesora sa Sveučilišta u Stanford!

Jedno od predavanja je bilo o povezanosti uma i tijela – o vezi izmedju stresa i bolesti.  Profesor, načelnik psihijatrije na Stanfordu,  između ostalog je rekao: jedna od najboljih stvari koje muškarac može napraviti za svoje zdravlje je biti oženjen,  dok je za ženu jedna od najboljih stvari koje može napraviti za svoje zdravlje je njegovati prijateljstvo sa drugim ženama.

Na početku su se svi smijali, ali on je bio ozbiljan.

Žene se povezuju sa drugim ženama  različito od muškaraca i osiguravaju  sistem podrške koji im međusobno pomaže da se nose sa stresom i teškim životnim problemima.

Na fizičkom nivou vrijeme provedeno sa prijateljicama povećava ženama nivo serotonina – neurotransmitera koji pomaže u borbi protiv depresije i može pridonijeti osjećaju zadovoljstva. Žene dijele osjećaje s prijateljicama, dok muškarci često grade druženja oko aktivnosti. Oni rijetko sjednu sa prijateljima i razgovaraju o tome što osjećaju u vezi nekih stvari ili kako im se i što događa u osobnom  životu. Posao? – Da. Sport? – Da. Auto? – Da. Ribarenje, lov? – Da. Ali osjećaji? Jako rijetko.

Žene to rade stalno, dijele što im je na duši sa svojim sestrama/majkama/prijateljicama, i očigledno je to jako dobro za njihovo zdravlje. Profesor je rekao da je provođenje vremena sa prijateljicom isto toliko važno za opće zdravlje žena koliko i trčanje ili gimnastika. Smatra se da dok “vježbamo” radimo nešto korisno za svoje tijelo, te da se gubi vrijeme kad se žene druže među sobom. To nije točno.

U stvari, profesor je rekao da nemogućnost stvaranja i održavanja kvalitetnog  odnosa sa drugim ljudima opasno za fizičko zdravlje ljudi!  Zato ako žena izađe sa svojim prijateljicama,  treba čestitati sebi  jer radi nešto dobro za svoje zdravlje!

Žene su u stvari jako, jako sretne.  Zato nazdravimo prijateljstvu, očigledno je to odlično za  naše zdravlje.

Zahvalite svim ženama u vašim životima koje su vam pomogle da ostanete zdrava, sretna, i voljena i svakako ih čuvajte jednako tako kao što čuvate svog muškarca!


 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori