Šareno

Žene koje ruše sve tabue

lifeX.hr

tuaregs

Afrika je puna iznenađenja u svojim bogatim kulturološkim raznolikostima. na svakom koraku se mogu naći zanimljiva plemena koja nose svoje posebitosti već stotinama godina.

Takvi su Tuarezi, islamsko nomadsko pleme, koje godinama luta Saharom, i održava svoj, tradicionalni način života koji predstavlja misteriju kako povjesničarima, tako sociolozima.

Njihov način života vrlo je poseban, pogotovo što se tiče žena i njihovih sloboda. Kod njih žene ne perkrivaju lice, ali zato to muškarci rade. Žene ovdje ne sputavaju svoju seksualnost. Njihovi muškarci su poznati pod nadimkom ”plavi muškarci Sahare”jer nose indigo plave odore i posebno zamotane turbane ispod kojih se vide samo oči koje vrlo rijetko skidaju čak i kada se kupaju.

Žene prije nego što stupe u brak slobodne su “isprobati” muškarce koji joj se sviđaju, dozvoljeno ima je da imaju partnera koliko god žele.  Jedino pravilo koje moraju slijediti u tome jeste pravilo privatnosti koje podrazumijeva da muškarac u kuću žene dolazi kad padne mrak, a njezin dom napušta prije svitanja. Obitelj se svo vrijeme ponaša “kao da se ništa ne događa”. Seks ovdje nije tabu tema ili nešto sramotno.

Muškarci se udvaraju ženama tako što im pišu pjesme, svoje nježne stihove zapisuju na komadu drveta i poklanjaju svojim izabranicama, a one biraju one muškarce čiji ih stihovi dirnu u srce.

Kada djevojek izaberu svoje muškarce i udaju se potpuno su slobodne izaći iz braka ako im se više ne sviđa. U tim situacijama muškarac odlazi i ženi ostavlja sve, odnosno ona odlučuje hoće li mu nešto dati. Ovdje rastava braka nije ništa sramotno, čak naprotiv, obitelj razvedene žene pravi zabavu u čast njenog razvoda i time daje do znanja svim  muškarcima da je ona ponovno slobodna.

Vrhunac sasvim posebnog položaja žene jeste činjenica da muškarac, ukoliko nije njezin seksualni partner, ne može jesti pred njom.

Ovdje se i  porodični trag se mjeri po ženi, a ne muškarcu, jednako tako muškarac ukoliko posjeduje izvjesnu imovinu, imetak dodjeljuje sestrinom sinu  radije nego sinu, zbog mogućnosti da sin zapravo i  nije njegov biološki nasljednik.

Koliko god izgleda, ovo ipak nije matrijarhat jer  najveću moć u donošenju važnih odluka za zajednicu imaju muškarci. žene tu djeluju iza scene i svojim savjetima djeluju na muškarce. ovdje se mišljenje žena sluša s velikim poštovanjem.

A ako se pitate da li je poznati volkswagenov brend Tuareg dobio ime po ovom plemenu, odgovor je da.

Eh kada bi naše društvo i naši muškarci usvojilo bar neke  specifičnosti ovog plemena nama ženama bilo bi puno lakše živjeti.

 

tuaregnas

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori