Hoteli/restorani

Želite li spavati na ledu?

lifeX.hr

Niste baš neki proljetno-ljetni tip, draže su vam hladne zime, snježni predjeli i čarobni odsjaji leda, e onda je za vas ICEHOTEL.

Smješten u malom selu Jukkasjärvi u sjevernoj Švedskoj, 200 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga, ICEHOTEL  je spomenik  o prolaznosti i vremenskoj arhitekturi. Prvi svjetski, a i najveći hotel izgrađen od snijega i leda pravo je umjetničko djelo koje  svake godine poput Fenixa stavra se iz “pepela”.

Postojanje ICEHOTEL je u potpunosti  vezano  na klimatske uvjete i rijeku Torne,  iz koje se  godišnje „ubere“ 4000 tona leda  kako bi  izabrani u umjetnici  imali materijal za izgradnju  Art Suites u ICEHOTEL. Cijeli proces uključuje oko 100 ljudi, a gradi se  između studenog i prosinca.

ICEHOTEL  je počeo kao radionica i umjetnička  izložba osnivača Yngve Bergqvist  1989. kada je pozvao umjetnike da sudjeluju u radionici pod vodstvom  japanskih kipara leda.

Prvi projekt  bio je velik tek 60 m2 i zvao se Igloo Artic Hall. Sljedeće godine, arktički Hall porastao je na 250 m2. Tehnika rada i konačni proizvod privukao je pozornost mnogih  pa su se tamo odvijala vjenčanja, filmske projekcije i slična događanja. Danas  više od dva desetljeća kasnije, ICEHOTEL je postao prava atrakcija sa 47 različito dizajniranih soba  u kojima godišnje spava 50-60 tisuća gostiju uživajući u umjetnosti i bajkovitoj ledenoj atmosferi. Hotel nudi  i pristup pustinji arktičkog kruga, pogled na sjeverno svjetlo što je u to doba godine predivno.

Hotel se zatvara sredinom travnja kada se led počinje topiti i odlaziti nazad u rijeku Torne, ostavljajući čisti prostor za nova stvaranja novih umjetnika. Ovaj hotel je dokaza kako se i u najtežim klimatskim uvjetima hladnoće i tame može napraviti tako nešto čarobno i predivno, treba samo puno mašte i upornosti!

Jedva čekamo vidjeti kao će izgledati ove zime!

Pogledaj: Upomoć, spavam u NLO-u

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori