Zdravlje

Želite biti zdravi i mladi?

lifeX.hr

epifiza

Epifiza je malena endokrina žlijezda veličine zrna graška. Ona se zove i pinealna žlijezda, a ime dolazi od engleske riječi “pine cone” (borov češer) jer oblikom podsjeća na češer. I vidjeti će te njena priča je vrlo zanimljiva.

Dugo znanstvenici nisu znali ništa o njoj pa su je čak smatrali i evolucijskim nusproduktom, uloga epifiza na naš život je ogromna. Iako se nalazi duboku između dvije strane mozga ova žlijezda je fotosenzibilna i povezana sa svjetlošću. Naime, kada sunce zađe i dođe mrak žlijezda počne lučiti melatonin koji nas čini pospanima, i lagano nas uvodi u san. Njegova proizvodnja je najintenzivnija u razdoblju od dva do četiri sata ujutro dok smo u najdubljim fazama REM sna.

Sam melatonin je doista hormon čudotvorac koji ima višestruke učinke na naš organizam, štiti stanice od oštećenja djelovanjem slobodnih radikala, djeluje antidepresivno, jača imunološki sustav te zaustavlja proces starenja. Proizvodnja melatonina je najintenzivnija kod male djece dok ne uđu u pubertetsku dob, kada se ona naglo smanjuje. S godinama, melatonin se sve slabije i slabije luči jer žlijezda postaje sve manja.

Promjena veličine epifize nastupa uslijed njezine kalcifikacije. Kalcifikacija je proces prilikom kojeg se soli kalcija nagomilavaju u mekim tkivima i stvrdnjavaju ih. Uzrok kalcifikacije može biti nedostatak K vitamina ili slaba apsorpcija kalcija zbog neproporcionalnog omjera kalcija i vitamina D,  neadekvatna, meso, mliječni proizvodi, rafinirano brašno i šećer u tijelu izazivaju povećanu kiselost koja povoljno djeluje na stvrdnjavanje epifize. No, veliku utjecaj na epifizu ima i prekomjerna koncentracija fluora u organizmu. Vjerovali ili ne sve do 1990 godine nije bilo nekih istraživanja o epifizi koje je bilo dostupno široj javnosti. Prvo takvo istraživanje provela je dr. Jennifer Luke iz sveučilišta u Surreyu, u Engleskoj, koje pokazuje kako se fluor u cijelom tijelu najviše akumulira baš u epifizi i tako utječe na regulaciju melatonina. Naime velika doza fluora uzrokuje smanjeno lučenje melatonina u krvi, a kao posljedica dovodi do starenja, slabijeg sna, oslabljenog imuno sustava što rezultira nastankom mnogih bolesti.

Zanimljiva je činjenica da je fluor neizostavni sastojak svih pasti za zube, a nalazi se u vodovodnim sustavima većine svjetskih gradova. Sa pravom se trebamo pitati tko to tamo zna ono što većina ne zna. A ova žlijezda postaje još zanimljivija kada u priču uvedemo duhovnost i drevne knjige.

Na sreću postoji mogućnost da našu epifizu što duže ostavimo zdravom i velikom. Kao prvo treba nam sunce da stvaramo vitamin D koji nam je potreban da zaustavimo kalcifikaciju. Osim toga trebamo iz uporabe izbaciti fluor (pazite na paste za zube), što više organskog voća i povrća, klica, orašastih plodova, te eliminacijom začina i toksina koji čine sastavni dio klasične prehrane.

Samo tako možete ostati zdravi! Ali tu nije kraja priči o ovoj čudnoj žlijezdi, prava priča tek slijedi!

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori