Trend

Zelena kava za mršavost

lifeX.hr

 

Zelena, nepržena zrna kave mogu značajno smanjiti tjelesnu masu u relativno kratkom periodu. Istraživanje je provedeno na 16 pretilih osoba, u dobi od 22 do 26 godina, u trajanju od 22 tjedna. Ispitanici su dobivali ekstrakt zelene kave (700 mg ili 1050 mg) te placebo, u izmjeničnim razdobljima. Istovremeno je praćena njihova prehrana (kalorije, vrsta unešene hrane itd.) i bavljenje tjelesnom aktivnošću tijekom ispitivanja. Za to vrijeme, njihove prehrambene navike, a niti navike tjelovježbe nisu se promijenile u odnosu na razdoblje prije istraživanja.

Rezultati su pokazali da su svi sudionici smršavjeli. Prosječno im se tjelesna masa smanjila za 10,5% (u prosjeku 8 kg), a tjelesna mast za 16%. Znanstvenici smatraju da bi ti rezultati bili i zanačajniji da ispitanici u određenom periodu istraživanja nisu dobivali placebo i nižu dozu zelene kave.

Smatra se da se takav učinak zelene kave može pripisati njenom sastojku, klorogenoj kiselini koja se nalazi samo u neprženim zrnima kave. Prema tome, uzimanje ekstrakta zelene kave svaki dan, uz istovremeno pravilnu prehranu i redovitu tjelovježbu, siguran je, učinkovit i pristupačan način mršavljenja, zaključuju autori studije.

Izvor: 243rd National Meeting & Exposition of the American Chemical Society (ACS)

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori