Šareno

ZBUNJENI TURISTI: jesu li zidine izgrađene za seriju “Game of Thrones”?

lifeX.hr

Dubrovnik---Gradske-zidine

Dubrovnik je pravi biser, a da ponekada ima i turiste prave bisere dokazuje ovaj zanimljivi članak sa dubrovniknet.hr.

Kažu da ne postoje glupa pitanja, već samo glupi odgovori, pa neka bude tako, a sve ono čega se naslušaju naši turistički djelatnici svrstat ćemo, ne u glupost, nego u zabavu. Ponekad su pitanja toliko “briljantna” da čovjek ostane toliko iznenađen, pa i nesiguran misli li gost ozbiljno ili se zafrkava. Kakva neočekivana i “briljantna” pitanja pitaju gosti koji stižu u Dubrovnik provjerili smo s vodičima, zaposlenicima Turističke zajednice Grada Dubrovnika i prodavačima u suvenirnicama koji su u kontaktu s različitim turistima i posjetiteljima na “dnevnoj bazi”.

Već je stara, čak i prastara, fora pitanje turista što radimo sa zidinama preko zime ili zašto ne razmontiramo zidine kad je rat odavno završio. Međutim, najnovija genijalna izjava naših gostiju je pitanje: “Jesu li zidine izgrađene za potrebe snimanja serije “Game of Thrones”?

Ima gostiju koji ne znaju ni gdje su točno došli pa pitaju zašto Dioklecijanova palača nije uključena u Dubrovnik card ili kako ne mogu na ulazu za zidine kupiti i kartu za Dioklecijanovu palaču.

Da je birati najkomentar i najčuđenje, izbor bi definitivno “pao” na jednog japanskog turista koji nije znao niti gdje je doputovao. Naime on je došao u jednu suvenirnicu u Gradu koja prodaje majice s motivima Grada, naše obale i države. Tako stoji on neko vrijeme u butizi i razgleda sve, pomalo zbunjen. Prvo pitanje je: “Što je to Zagreb?”. Sinjorina mu odgovara da je to glavni grad Hrvatske na što on opet odgovara pitanje: “Pa što će vam majice s natpisom Hrvatska?”. U potpunom šoku sinjorina mu odgovara kako je Dubrovnik dio Hrvatske, a Zagreb je naš glavni Grad. Sad je i gost u potpunom šoku pa pita: “Ali ja nisam u Rusiji???!!!”.

Na kraju se nije znalo tko je više šokiran, gost ili sinjorina u suvenirnici jer kako je moguće da je preletio toliki put, promijenio i nekoliko vremenskih zona i zračnih luka i da na kraju pojma nema ni na kojem kontinentu ni u kojoj zemlji i gradu se nalazi.

Nažalost ovaj gost nije izuzetak pa tako jedan gost iz Amerike objašnjava djelatnici jedne suvenirnice kako smo puno kulturniji otkad nismo s Bugarima i Rumunjima. Ne pitajte što je pod tim mislio jer još nismo dokučili u kojoj državi on misli da je bio.

Naravno nije to sve. Glavni junak priče je opet gost iz Amerike koji je pitao jednu djelatnicu kako nam je predsjednik. Sva začuđena ga gleda i govori da je dobro i zašto je to pita.

“Pa zar nije pao nedavno s konja?”

A, u tom grmu leži zec. Predsjednik koji je u tada pao s konja bio je Putin. Što reći na njihovo briljantno poznavanje zemlje u koju su došli?

Posebno simpatična i pomalo nevjerojatna provala bila je od jednog mladića koji je sav u čudu izjavio kako je on mislio da je u nas sve crno-bijelo. Ako se pitate zašto je to mislio, odgovor je potpuno logičan: pa dalmatineri su crno-bijeli i logično je da i zemlja iz koje dolaze bude cijela crno-bijela.

Ono što posebno oduševljava u lavini pomalo čudnih pitanja je i sve češće pitanje gostiju kako će oni ući u Grad. Naravno, da tu ne bi bilo ništa čudno da se ne nalaze na Pilama. Kada im odgovorite i kažete da samo idu ravno kroz vrata od Pila gledaju vas ko’ zbunjeno pile glistu. Na žalost, još uvijek nismo dokučili zašto im je tako problematičan pronalazak ulaza u Grad.

Sve u svemu mora se priznati kako u moru turista koji posjećuju Dubrovnik ima zbilja jako zanimljivih i dosjetljivih likova.

Marina Majić

via:

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori