Šareno

Valentinovo ne baš romantično

lifeX.hr

1

Zaboravite ruže, čokolade i večere uz svijeće. Barem prema drevnim rimskim standardima, valentinovo uopće nije bilo niti malo romantično!

Zamislite hrpe polugolih muškaraca kako trče ulicama i bičuju mlade žene s krvavim remenjem napravljenim od svježe izrezanih koža  koza. Iako možda zvuči kao neka vrsta izopačenog sadomazohističkim rituala, to je ono što su Rimljani radili do 496. godine.

Sredinom veljače postojao je festival Lupercalia (vučji festival). Slavio se  15. veljače u podnožju brda Palatina pokraj pećine gdje je, prema predaji, vučica dojila Romula i Rema. Festival je bio namjenjen pročišćavanju i obredu plodnosti, to je ovaj obred gdje se žene udarale s kožom koze kako bi bile što više plodne. Festival započinje žrtvovanjem dvije muške koze i psa, a njihova se krv razmaže po licima Luperika, poput inicijacije, a onda se muškarci brišu s vunom umočenom u kozje mlijeko. Konačno 496. papa Gelasius zabranjuje ovaj obred i proglašava 14, veljače dan Sv. Valentina.

No, tko je bio Sv Valentinovo? Izgleda da misterija okružuje identitet zaštitnika zaljubljenih. Doista je zbunjujuće da je Vatikan ispustio sv. Valentina iz kalendara svetaca katoličke crkve 1960.!

Postojale su najmanje tri čovjeka po imenu Valentine i svi umrli strašnom smrću.

Jedan je bio svećenik u Rimskom carstvu, koji je pomogao progoniti kršćane u vrijeme vladavine Klaudija II. Dok je bio u zatvoru, on je vratio vid slijepoj djevojci u koju se zaljubio. Njemu su 14. veljače odrubili glavu. Drugi je bio pobožni biskup Terni, također mučeni i obezglavljen tijekom vladavine Klaudije II. Treći Valentin tajno je vjenčali parove, ignorirajući zabranu Klaudija II. Kad svećenik ljubavi na kraju je uhićen, legenda kaže da se je u zatvoru zaljubio u kćer svog tamničara.

Osim legendi, prva veza između romantike i  datuma 14. veljače seže od engleskog pjesnika Geoffrey Chaucer (1340? -1400), autor Canterbury Tales. U svojoj pjesmi “Sabor ptica” (1382), Chaucer je opisao da je Sv. Valentinovo vrijeme kada ptice biraju svoje partnere.

Nekih 33 godina kasnije (1415), vojvoda Charles Orleanski je napisao ono što se smatra najstarijem poznatom zapisu o postojanju Valentinova. On je bio uhićen u Londonu i iz zatvora je pisao svojoj ženi Bonne d’Armagnac ljubavno pismo koje je s ostalim rukopisima čuvani u u Britanskoj knjižnici u Londonu. Prve dvije linije pjesme su: “Je suis déjà d’amour tanné. Ma très douce Valentinée.” (Ja sam već bolestan od ljubavi, Moja nježan Valentino). Ovo je bila vrlo intenzivna, ali nesretna ljubav: Bonne d’Armagna je umrla je prije Charlesovog povratak u Francusku u 1440.

via:discovery.com

Slika St. Valentine’s Day. John Callcott Horsley (1817–1903). : Wikimedia Commons

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori