Zdravlje

Vrući jabučni ocat

Vrući jabučni ocat često susrećemo u narodnoj medicini. Ukusna kombinacija jabučnog octa s zagrijavajućim (zato se i zove vrući) ljekovitim biljem koje jača imunitet, te ima protuupalno, protuvirusno i protubakterijsko djelovanje, uz to i jača krvne žile, potiče probavu i zagrijava cijeli organizam… Ta, tko tomu ne bi odolio. Osobito sada, zimi… Uobičajeni sastojci su jabučni ocat, češnjak, luk, đumbir, hren i crvene ljute papričice. U ovu mješavinu možete dodati i  ružmarin, kurkumu, te koricu svježeg limuna.

Sastojci:

•             1/2 šalice svježe naribanog đumbira

•             1/2 šalice svježe naribanog korjena hrena

•             1 srednje veliki luk, nasjeckani

•             10 češnja češnjaka, nasjeckana

•             2 ljute papričice, nasjeckane

•             1 limun, sok i kora

•             2 žlice suhog ružmarina (može i svježi)

•             1 žlica kurkume u prahu

•             1/4 žlice kajen papra

•             jabučni ocat

•             med

Pripremite sve korjenje, voće i povrće, te ga stavite u staklenku.  Prelijte jabučnim octom.

Komad papira za pečenje stavite ispod poklopca staklenke, kako ocat ne bi imao dodir s metalom. Dobro protresite! Pohranite na suho i tamno mjesto, i protresite svakodnevno. Nakon mjesec dana, procijedite ocat kroz gazu. I slatko na kraju, dodajte meda po želji.

Što bi još išlo dobro u ovu mješavinu?
Timijan, Šipak, Ginseng, Naranča, Grejp, Astragalus, Peršin, Čičak, Oregano…

Kako ga koristiti?
Jabučni ocat možete jesti sa žlicom, 1-3 zlice dnevno neka bude Vaša žlica zdravlja za jačanje imuniteta. Možete ga posipati po salatama, dodavati u svježe sokove od voća i povrća. Slobodno ga zagrijete prije konzumiranja.

via: lightofayurveda.wordpress.com

Facebook komentari

Komentari dozvoljeni

— obavezno *

— obavezno *