Eksterier

Vrtovi snova u Sungapuru

lifeX.hr

Da ekonomska kriza baš ne „udara“ cijeli svijet isto, pokazuje nam i ovi fascinantni vrtovi u Singapuru. U zaljevu, uz samo more na 54 hektara prostora uz dvije ogromne staklene kupole visoke 50 metara objedinjuju svu najnoviju solarnu tehnologiju i znanja vertikalnih vrtova, kao i koncept održivosti. U kupolama se nalaze biljne vrste iz cijelog svijeta. U jednom dijelu će biti mediteranska klima sa svim ljepotama mediteranske vegetacije. Drugi dio  „Cloud Forest“ predstavlja tropske krajeve i njene bio ljepote.

Izvan tih kupola nalazi se 18 „superstabala“  koji funkcioniraju kao odvod ventilacijskih cijevi, te prikupljaju kišnicu tijekom čestih singapurskih oluja, a ujedno su i oni postolja za vertikalne vrtove. Po noći, koristeći sunčevu energiju ova „stabla“ svijetle i daju čaroban ugođaj.

Konzervatoriji očekuje da će postići 30% uštede u potrošnji energije zbog učinkovite rashladne tehnologije i korištenja solarne energije kao i energiju biogoriva koje se pravi od otpada.

Ovaj vrt biti će nacionalni simbol zaštite okoliša i botaničko čudo koje će privući hrpe turista.

Iz ovoga možemo samo učiti. Iako je naša zemlja čarobna sama po sebi i ima povijesnih  zgrada i umjetnina, sve to više nije dovoljno da privuče turiste tijekom cijele godine. Trebamo ulagati u dodatne sadržaje, nešto što će animirati turiste i ponuditi im dodatnu zabavu i znanje.

Osim Zrća, raznih festivala trebamo i nešto slično ovome, prepoznatljivo, upečatljivo, nesvakidašnje i u koraku s budućnošću! Možemo li mi tako što????

via: gardensbythebay.com.sg

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori