Eksterier

Vrijeme je za vrtove iz snova

lifeX.hr

Imate vrt i u potrazi ste za nadahnućem jer želite napraviti nešto posebno. E pa na pravom ste mjestu. Za vas smo pronašli prekrasne slike vrtova svih mogućih veličina, kombinacija, vrsta i podvrsta, nečem o čemu ste možda  maštali, a nikada niste ostvarili.

Ako doma imate komad dvorišta, malo ili više novaca i puno volje krenite u novu avanturu stvaranja vrta snova.

Bez obzira na to koliko je velik vaš vrt, važno je pažljivo isplanirati njegov izgled i mogućnosti, pa tek tada krenuti u kupnju sadnica, potrebnog materijala i u proljetne radove. Na jedan ćete način urediti mali vrt ili dvorište u gradu, a drukčije onaj prostraniji oko vikendice ili obiteljske kuće s velikom okućnicom.

Plan vrta je ono odakle krećete. Napravite skicu na papiru, definirajte što želite, a onda krenite u obilazak trgovina, možda tamo dobijete još poneku ideju i doradite početnu zamisao. Bitno je napraviti balans između funkcionalnosti i ljepote. Ipak je vrt mjesto za uživanje i korištenje, a ne samo za gledanje. Osmislite ga tako da u njemu uživaju sva vaša čula.

Prije izrade vašeg master plana morate znati osnovna načela gradnje krajolika u vrtu.
1. Podloga  u vrtu– bez obzira da li se radi o ogradi ili visokim stablima treba biti neutralna, nikako ne zbunjujuća ili vrišteća. Podloga ne smije biti glavna značajka vrta.

 2. Kontrast -bi trebao biti takav da razbije monotoniju u vrtu. To se može postići razlikama u oblicima, bojama, teksturama.

3. Balans– da bi vrt bio oku prihvatljiv važan je balans. Balans treba održavati između različitih komponenti kao što su masa, oblici, boje, uravnoteženom količinom objekata ili manje mase različitih boja ispred neutralne pozadine. I vrt može postati kić.

4. Otvoreni središnji prostor– središnji prostor treba pustiti neka bude otvoren, recimo neka bude samo travnjak. Ta čistoća prostora će osigurati dojam veličine.

5. Ponavljanje-pomaže kakao bi vrt imao ritam. Super kada se određene značajke u vrtu ponavljaju, iste strukture, oblici, boje. Ritam vrta je njegova pjesma.

Vjerujem da će vam ove slike biti dovoljno inspirativne da iz njih izvučete baš ono što vi želite.

via:freshome.com

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori