Trend

Vratite elastičnost koži

lifeX.hr

kolagen

Naučite o kolagenu što do sada niste znali!

Kolagen daje čvrstoću i stabilnost tkivu, a osnovna karakteristika njegovih vlakana je fleksibilnost. Iznimno je otporan prema opterećenjima na vlak pa se praktički ne rasteže, tako da se kod maksimalnog opterećenja produži samo 5 posto. Računa se da kolagenske niti tvore oko 80 posto vezivnog tkiva. Hidrofilne aminokiseline od kojih je građen kolagen odgovorne su za njegovu ključnu ulogu u sprječavanju gubitka vode u tkivima.

Do sada je poznato 19 različitih vrsta kolagena od kojih su najvažnije četiri. Označavaju se rimskim brojevima, a svaka od njih ima jedinstvene funkcijske mogućnosti i tkivno specifičnu distribuciju – kost sadrži najviše kolagena tipa I, hrskavica kolagena tipa II, a kolagen tipa III je obilan u embrionalnim tkivima. Kod odraslih ljudi uglavnom se nalazi u šupljim organima kao što su npr. krvne žile, maternica i gastrointestinalni trakt. Kolagen tipa IV nalazi se u bazalnim membranama. Tipovi I, II i III predstavljaju 90% kolagena i uglavnom se javljaju u obliku fibrila, dok kolagen tip IV oblikuje mrežu.

Ljudski organizam ima sposobnost sinteze kolagena, konstantno potrebnog zbog rasta i zamjene istrošenih tkiva, zacjeljivanja i obnove ozlijeđenog tkiva. S vremenom organizam postepeno gubi kapacitet njegove obnove zbog procesa starenja, trajnih preopterećenja (vrhunski sport, fizička aktivnost) ili autoimunih bolesti. U mladosti se gubitak kolagena brzo nadomješta, ali s godinama taj gubitak postaje sve zamjetniji, pa se računa da nakon 25. godine tijelo prosječno gubi 1,5% kolagena godišnje.

Gubitak kolagena negativno se odražava na izgled i funkcije cijelog tijela te dovodi do raznih degenerativnih promjena. Njegov nedostatak uzrokuje, između ostalog, poremećaje koštano-mišićnog sustava (ukočenost, artritis, mišićne ozlijede), poremećaje u funkciji imuno-sustava i pojavu tjelesnih promjena povezanih sa starošću kao što su bore, celulit, suhoća kože, kosa i koža bez sjaja te narušen oblik tijela.

Kako možemo nadomjestiti kolagen

Dodaci prehrani s kolagenom imaju namjenu usporavanja prirodnog gubitka kolagena. Nude se u obliku tableta, kapsula ili tekućih pripravaka koji, prema navodima prizvođača, olakšavaju tegobe artritisa, pomažu pri mršavljenju, izgradnji mišića i pomlađivanju kože.

Kozmetički pripravci s kolagenom koriste se zbog sprječavanja nastanka bora i općeg pomlađivanja kože.

Injekcije s kolagenom uklanjaju bore na licu, kožu čine napetom, a usne postaju punije.

Promjene na koži sigurno su najuočljivija, a za mnoge i „najbolnija“ posljedica tog nedostatka. Stoga su upravo akcije koje se poduzimaju u svrhu očuvanja mladenačkog izgleda praćene snažnim marketingom i s najviše medijske pozornosti, zbog čega su i najpoznatije širokoj populaciji.

Za pomoć pri ublažavanju i odgađanju pojave vidljivih znakova starenja već se duže vrijeme poseže za različitim kozmetičkim pripravcima obogaćenim kolagenom. U tu svrhu često se primjenjuju različiti proteini animalnog porijekla koji poboljšavaju stanje kože, kose i nokata. Najčešće se pri tome koriste upravo skleroproteini: kolagen, elastin i keratin.

Kolagen koji se dodaje kozmetičkim pripravcima topljivi je prirodni kolagen sastavljen od niza aminokiselina s naznačenom količinom glicina, prolina, hidroksiprolina i hidroksilizina i termolabilan je pri temperaturi višoj od 36oC. Takav kolagen je prirodni sastojak vezivnog tkiva i posjeduje veliku snagu vezanja vode (15 dijelova kolagena veže 85 dijelova vode). Uz topljivi kolagen za hidrataciju kože, upotrebljava se često i dezamidokolagen (dobiva se iz netopljivog kolagena kemijskim i enzimskim postupkom) i mikrokristalični kolagen. Posebno je cijenjen prirodni kolagen dobiven iz riblje kože i srodni sericin koji se dobiva iz svile (proizvodi je svilena buba Bombyx mori). Hidrolizom kolagena dobivaju se proizvodi manjih molekularnih masa koji su prema brojnim istraživanjima djelotvorniji od nehidroliziranog oblika.

Osim primjene kolagena u različitim topičkim pripravcima, moguće ga je implantirati u kožu injiciranjem specijalnih proizvoda. Indikacije za taj način njegove primjene su duboke bore na čelu, oko očiju, usta, nosa, neravnina lica, zbog jake akne, te udubine na licu zbog bilo koje geneze. Prije primjene tih pripravaka obavezno je ispitivanje osobe na preosjetljivost. Nužan je veliki oprez, jer pretjerivanje ili nestručnost mogu izazvati suprotne učinke.

U novije vrijeme pojavljuju se na tržištu i dodaci prehrani na osnovi kolagena namijenjeni prvenstveno očuvanju i poboljšanju izgleda kože.

Stvarna djelotvornost kolagena u kozmetičkim pripravcima često je predmet rasprava zbog sumnje u učinak molekula koje koža ne može apsorbirati zbog njihove veličine. Stoga se vjeruje da hidrofilne aminokiseline kolagena pridonose vlaženju kože, ali da ju pritom ne opskrbljuju i dodatnim kolagenom. Izvjesniji učinak svakako se postiže već spomenutim hidrolizatima kolagena.

Pri uzimanju dodataka prehrani s kolagenom i apliciranju injekcija valja svakako voditi računa i o mogućoj alergijskoj reakciji.

za INpharmu mr.sc. Jasminka Papić, dipl.ing.

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori