Životne spoznaje

Ako volite davati savjete pročitajte ovo

lifeX.hr

davanje savjeta

Volite li davati savjete? Većina ljudi voli, zapravo osjeća se super kada daje savjete, pa ih daje čak i onda kada ih nitko ne pita! Uvijek nam se čini da je lakše riješiti neke druge probleme, a ne naše!

Možda ste se ikada pitali zašto vam se to čini lakše?

To je isto kao vožnja u automobilu. Kada smo u našem vlastitom autu, ne možemo vidjeti da li je izvana prljav, možda ima mrlju na vratima ili kotaču, ali zato vidimo sve nedostatke i mrlje na tuđim automobilima.

Kada se nama bliske osobe suočavaju s problemima, ponekad vidimo moguća rješenja i pritom mislimo da znamo što je najbolje za njih. Stvar je u tome da je svatko od njih u svom vlastitom automobilu sa samo svojim mrljama i nisu sposobni vidjeti situaciju kako je mi vidimo. Zbog toga vrlo ćesto kada dajete savjet njihova reakcija može biti potpuno negativna i izazvati suprotan efekt od željenog.

Moramo naučiti da postoje dva preduvjeta za dijeljenje savjet, kao prvo savjet možemo dati samo kad nas se pita za savjet i drugo, savjet dajemo kada smo sigurni da će biti prihvaćen dobronamjerno, upravo onako kakva je  naša namjera.

To znači da svaki puta kada dajemo savjet trebamo se zapitati da li je osoba spremna čuti ono što želimo reći. Moramo se pitati i koji je najbolji način  izraziti  ono što želimo reći, a da  ne povrijedimo onog drugog?

Jedna od velikih izazova svih nas je ne kuditi druge ljude i pametovati ih što bi to trebali raditi!i Umjesto toga uvijek im možemo dati nešto moćnije! Pitate se što to?

Možete im pokloniti puno ljubavi i mogućnost da sami otkriju svoje odgovore, da sami dođu do otkrića.

Nije bitno koliko nekoga volimo, ne možemo voditi njihove bitke. Ono što možemo je dati im našu ljubav. Naša ljubav prema drugima može ih inspirirati više od bilo kojeg savjeta. To ne znači da u nekim situacijama naš savjet ili mišljenje neće biti potrebno, ali čak i tada energija ljubavi koju ćemo davati pomoći će više od bilo kojih riječi!

Stoga prije nego krenete mudro savjetovati, udahnite i prvo mu poklonite osmijeh i otvoreno srce puno ljubavi!

YB

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori