Trend

Vodič za ravnanje bora

lifeX.hr

Razriješimo konačno misterij – što je što u svijetu nekirurškog ravnanja bora – Botox, dermalni fileri (hijaluronska kiselina), vlastito masno tkivo, mehanička dermoabrazija i kemijski peeling.

Vjernim korisnicama različitih alata u borbi protiv bora i starenja, ponekad se teško snaći u ponudi proizvoda i usluga iz područja estetske kirurgije. Problem smo definirali – bore.. oko očiju, na čelu, bore smijalice, bore mrštenja, duboke bore oko usana,… ima ih i previše! No, kako i čime riješiti koje bore? Pravi odgovor se nalazi ovdje:

Dakle, kako se riješiti bora? Svaki tretman je karakterističan i ima svoju specifičnu primjenu. Bez obzira radi li se o Botoxu, kožnim punilima, odnosno dermalnim filerima, vlastitom masnom tkivu, mehaničkoj dermoabraziji ili kemijskom pilingu, u rukama iskusnog estetskog kirurga, ovi zahvati su sigurni i donose željeno poboljšanje, nestanak ili ublažavanje bora.

Najčešći pacijenti su žene i muškarci na pragu srednjih godina i u srednjim godinama. To su osobe svjesne svoje pojavnosti i prilično zahtjevne u pogledu vlastitog izgleda. Te se osobe trude održati svoj dobar i mladenački izgled i s tim ciljem se obraćaju nama, estetskim kirurzima, kako bi pronašli idealno rješenje za svoj individualan problem.

U tablici možete pronaći odgovarajuće rješenje za određene bore lica koje Vas smetaju.

Bore: Idealno rješenje:
Horizontalne bore na čelu Botox , rjeđe punila
Vertikalne bore između obrva, bore mrštenja Botox, rjeđe punila
Sitne bore oko očiju, tzv. bore smijeha Botox
Duboke brazde između usana i nosa (nazolabijalne bore) Dermalni filleri na bazi hijaluronske kiseline (Juvederm ili Restylane) ili vlastito masno tkivo (fat transfer)
Bore iznad gornje usne Mehanička dermoabrazija
Bore cijelog lica (osim nazolabijalnih bora) Kemijski peeling

BOTOX

Botox je u osnovi prirodni pročišćeni protein koji se dobiva iz bakterije Clostidium botulinum. Pažljivo i precizno apliciran u optimalnim količinama, Botox blokira rad pojedinih mišića koji sudjeluju u mimici lica. Time se umanjuju i uklanjaju bore na licu koje nastaju upravo snažnim djelovanjem tih mišića. Djelovanje Botoxa je lokalizirano samo na mjesta na koja je injiciran.

Tretman Botoxom je gotovo bezbolan a učinak traje oko 4 mjeseca. Aplikacija Botoxa se može ponavljati neograničen broj puta u određenim vremenskim razmacima bez straha za zdravlje pacijenta. Kod ponovljenih tretmana estetski učinak pomlađivanja je trajniji.

Botox se najčešće koristi za uklanjanje:

  • Horizontalnih bora sa čela
  • Vertikalnih bora sa čela (bore mrštenja, iznad korijena nosa, između obrva)
  • Sitnih bora s vanjske strane očiju (tzv. bora smijeha)

Dodatni plus: Botox se vrlo učinkovito primjenjuje za sprečavanje pojačanog znojenja u području pazuha (hiperhidroza). Učinak tretmana hiperhidroze traje oko 6-8 mjeseci, što ga čini idealnim rješenjem kroz proljeće i ljeto, u mjesecima pojačanog znojenja.

DERMALNI FILLERI ILI PUNILA (JUVEDERM, RESTYLANE)

Što su zapravo kožna punila odnosno dermalni fileri? To su sredstva na bazi hijaluronske kiseline, koja je prirodni i sastavni dio ljudskog organizma! U okviru naše poliklinike koristimo isključivo vrhunske fillere renomiranih proizvođača:Juvederm i Restylane.

Zahvaljujući prisutstvu hijaluronske kiseline u organizmu, mlada koža je jedra i voluminozna. Restylane i Juvederm se proizvode kao providne materije i ubrizgavaju se u potkožne slojeve epidermisa. Na taj način se postiže dodatni volumen tretiranih dijelova lica ili tijela i bore, plitke ili dublje, nestaju. S vremenom se filler resorbira u organizmu i nestaje, ne ostavljajući nikakve posljedice.

Tretman Juvederm gelom ili Restylanom traje 20-ak minuta, jednostavan je za primjenu jer se daje u obliku injekcije ambulantno a estetski rezultati su trenutni, odmah vidljivi. Tretman je bezbolan, posebice apliciranje Juvederma, jer ono sadrži i lidokain – sredstvo protiv bolova, za ugodnije apliciranje! Neposredno nakon zahvata možete se vratiti svakodnevnoj rutini, što znači da ovaj tretman ne iziskuje posebnu organizaciju Vašeg vremena.

Dugotrajnost rezultata ovisi o mnogim faktorima, neki od kojih su vaše godine, mjesto aplikacije, kakvoća vaše kože te stil života koji vodite, no pozitivni estetski učinci mogu potrajati i do godinu dana nakon tretmana.

Dermalni filleri, odnosno punila na bazi hijaluronske kiseline se najčešće primjenjuju za privremeno brisanje bora:

  • Oko usana, odnosno dubokih brazda između nosa i usana
  • Horizontalnih bora na čelu
  • Bora, odnosno brazda između obrva

Dodatni plus: Kožna punila koriste se vrlo uspješno i za povećanje volumena usana, zato što se omogućuje postizanje punoće usana dok usne ujedno izgledaju prirodno!

POPUNJAVANJE VLASTITIM MASNIM TKIVOM

Radi se o minimalno invazivnoj metodi uklanjanja bora. Vlastito masno tkivo se aspirira s određenog dijela tijela, uglavnom s trbuha ili bedara te se nakon obrade injektira u područje nazolabijalnih bora, kako bi se popunile brazde. Rezultati su dugotrajni, jer gotovo 70% apliciranog masnog tkiva trajno ostane na mjestu aplikacije.

Vlastito masno tkivo se u estetskoj kirurgiji s ciljem dugotrajnog ublažavanja bora najčešće koristi za ravnanje:

  • Dubokih brazda između nosa i usana, tzv. nazolabijalnih brazda

MEHANIČKA DERMOABRAZIJA

Mehanička dermoabrazija je medicinski postupak pomoću kojeg s kože lica uklanjamo ili ublažavamo fine bore, posebno u području gornje i donje usnice, koje se često znaju javljati kod osoba srednje i starije dobi.

Bitno je naglasiti da se ovdje ne radi o kozmetičkom tretmanu. S obzirom da je koža nakon tretmana dermoabrazije vrlo osjetljiva, pacijente upozoravamo da se nikako ne izlažu suncu u trajanju i do tri mjeseca nakon ovog zahvata. Iz navedenog razloga dermoabraziju u okviru naše poliklinike izvodimo gotovo isključivo u jesenskim i zimskim mjesecima.

Dodatni plus: Mehaničkom dermoabrazijom se osim finih bora s lica (oko usta) uspješno uklanjaju ožiljci od akni, tetovaže, neke pigmentacije i ožiljci općenito (po procjeni estetskog kirurga i dermatologa).

KEMIJSKI PEELING

Kemijski peeling, kao medicinski tretman u okviru naše poliklinike, najčešće preporučamo osobama s jako naboranim licem. Sve bore s lica, osim karakternih bora (nazolabijalnih – od nosa do kutova usana), uspješno se uklanjaju pomoću kemijskog peelinga.

Kemijski peeling je postupak odstranjivanja površinskog sloja kože kemijskim agensima. Željeni efekt kemijskog peelinga je pomlađivanje. Duboki kemijski peeling je jedini postupak prilikom kojeg kemijski spojevi prodirući u duboke slojeve kože, osim što uklanjaju bore, u koži potiču stvaranje vlastitog kolagena. Zbog toga je i efekt pomlađivanja lica znatan, uvijek prisutan i trajan.

Nakon kemijskog peelinga nipošto ne preporučamo izlaganje suncu tretiranih dijelova lica ili tijela u trajanju od tri mjeseca nakon zahvata, stoga je zima idealno doba za ovaj zahvat.

Kemijski peeling se koristi za tretiranje:

  • Bora cijelog lica, osim nazolabijalnih bora

Dr. Tončić-poliklinika za estetsku kirurgiju dr. Tončić

fotka: facebook.com/Poliklinika.dr.Toncic

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori