Zdravlje

Vitamin sunca može spriječiti prehladu i gripu

lifeX.hr

 

Zimski period je vrijeme kada haraju prehlade i gripe, ali i ostale respiratorne infekcije. Svi znamo kako to izgleda, bol u glavi, visoka temperatura, začepljen nos, malaksalost. Nimalo nije lako prebroditi takve dane, a da ne govorimo da se stanje može dodatno zakomplicirati i prouzrokovati i smrtne posljedice. Uvijek je pravo pitanje kako možemo prevenirati da nam se tavo što ne dogodi. Prema istraživanju kojeg su vodili znanstvenici s Queen Mary University of London (QMUL) vitamin D može biti od ključne važnosti.

Ovaj zaključak se temelji na analizi podataka iz 25 kliničkih ispitivanja koja su se provodila u 14 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Japan, Indiju, Afganistan, Belgiju, Italiju, Australiju i Kanadu. U istraživanjima sudjelovalo je 11.000 sudionika. Voditelj istraživanja profesor Adrian Martineau iz QMUL-a rekao je: “Ova studija je po prvi puta dokazala da vitamin D stvarno štiti organizam od respiratornih infekcija. Naša analiza prikupljenih podataka konačno je dala odgovor na pitanje kada je i u kojoj mjeri vitamin D učinkovit u borbi protiv respiratornih infekcija.”

Istraživači su zaključili da su zaštitni učinci dodatnog unosa vitamina D bili najučinkovitiji kod onih sudionika koji su prije dodatnog unosa imali najmanju razinu tog vitamina u organizmu, ispod 25 nanomola po litri (nmol / L). Kod njih je gotovo prepolovljen rizik od akutnih respiratornih infekcija. Međutim, osobe s višim razinama vitamina D su također imale koristi od dodatnog unosa vitamina D iako je taj učinak bio puno manji (smanjenje rizika od infekcija za 10 posto).

Sada sa sigurnošću možemo tvrditi da vitamin D osim što djeluje na zdravlje kostiju i mišića, može biti i od velike koristi u borbi protiv respiratornih infekcija. Ovaj “vitamin sunca” vjerojatno štiti od respiratornih infekcija tako što utječe na povećanje razine antimikrobnih peptida, prirodnih tvari sličnim antibioticima u plućima.

Rezultati studije uklapaju se u činjenicu da se prehlada i gripa pojavljuje najčešće u zimi i ranom proljeću, kada su razine vitamina D najniže. Postoje mnoge zemlje (poput Velike Britanije) u kojima većina stanovnika ima nedostataka vitamina D, pa bi dodatan unos ovog vitamina bila vrlo jednostavna i jeftina prevencija ovih ne tako bezazlenih bolesti.

 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori