Zdravlje

Visoki kolesterol šteti organizmu i više nego što se mislilo

lifeX.hr

osteoartritis

Kolesterlol opasan,  razlikujemo dobri HDL kolesterol i loši LDL kolesterol čija povećana razina u krvi može uzrokovati bolesti srca i krvnih žila, srčani i moždani udar, a znanstvenici su u najnovijem istraživanju otkrili da to nije konačan popis bolesti.

 Znanstvenici u suradnji s ortopetskim kirurzima u Prince Charles bolnici u Brisbane u Australiji otkrili su da visoka razina kolesterola aktivira mitohondrijski oksidativni stres stanica hrskavice zbog kojeg stanice odumiru. To odumiranje stanica na kraju dovodi do razvoja osteoartritisa.

Istraživanje su provodili na miševima i štakorima. Prvi model koji se provodio na miševima vezan je uz promjene na genu ApoE povezanog uz  hiperkolesterolemiju. Drugi model vezan je uz štakore koji su podvrgnuti visokom kolesterolskom dijetom. I jedna i druga grupa životinja nakon nekog vremena pokazala je teži razvoj osteoartritisa nego  u kontrolnoj grupi. Međutim, kada su obje grupe miševa i štakora naknadno podvrgli lijekom za sniženje kolesterola razvoj osteoartritisa je značajno smanjen u odnosu na netretirane skupine.

Ako imate osteoartritis provjerite što je s vašim kolesterolom, možda je baš to razlog ove vrlo bolne degeneracije hrskavice. Bez obzira na godine provjeravajte razinu kolesterola u krvi, u današnje doba visoku razinu kolesterola mogu imati i mladi, naizgled vrlo zdravi ljudi.

Čuvajte svoje tijelo, a ako vas malo zaboli tu je Rapidol S  i zato ga je uvijek dobro imati pri ruci.

rapidol s1

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori