Putopisi

Vamos a la playa III dio

lifeX.hr

kostarica. nas

Kada nam netko kaže Kostarika, uvijek pomislimo na tamo neku zemlju Južne Amerike koja je pomalo opasna i nadasve siromašna. Ali mnogli bi se prevarili. Kostarika je zemlja veličine Hrvatske s približno istim brojem stanovnika. Predvodnica je razvoja među zemljama srednje Amerike, najsigurnija je među njima, ali i najskuplja za život. Pod nacionalnim parkovima je 25% površine, zemlja je velike bioraznolikosti pa je zbog toga nezaobilazno odredište za ljubitelje prirode. Život buja na svakom koraku, visi s grana, iskače iz grmlja, nadlijeće nad nama, igra se na plaži.

Turizam je i ovdje uhvatio svoj zamah što je posebno vidljivo u Guanacaste regiji na sjeverozapadu zemlje koje smo i mi odredili kao bazu. Naš živahan gradić El Coco oaza je za izlaske u ovom dijelu regije. Grad skromne arhitekture, smješten uz more i prepun restorana, barova, suvenirnica, a njegove duge plaže zamamno se nude i bude požudu, pogotovo nama koji stižemo iz zime. Vamos a la playa!

Desetcima kilometara, duž cijele pacifičke obale redaju se jedna za drugom i svaka na svoj način pokazuje svoje čari i mami posjetitelje. Playa Conchal je favoritkinja našeg prvog dana, bijeli pijesak i školjke pod nogama, tropsko raslinje koje nam pruža hlad, toliko duga i pitoma da svatko na njoj može pronaći djelić raja za sebe. Par kilometara dalje je playa Tamarindo, potpuni kontrast, najrazvikanija plaža u okolici, surferski spot, jašu se valovi, trešti glazba iz barova, sve puno mladih ljudi željnih zabave.

Sutradan smo se zaputili u nacionalni park Rincón de la Vieja. Simpatičan parkić u našoj blizini koji je bogat geotermalnom energijom, ključajućim  blatnim bazenima s parama, nosnice su nam prepune para sumpora.  Iako je prvotni plan bio okupati se u termalnim blatnim kupkama unutar parka, zahvaljujući velikim vrućinama, pažnju nam je privukla hladna Rio Negro u kojoj smo pronašli savršeno osvježenje u zagrljaju slapa.

Vjetar s Pacifika omamio nas je s lakoćom, iduća dva dana pretvorila su se u čistu uživanciju. Pokušaji surfanja na Playi Avellanos su se za sada pokazali kao genijalna zabava, iako smo tek ležeći na dasci uspjeli zajahati valove. Bit će još prilike… 🙂 Playa Hermosa naš je današnji izbor. Knjiga u ruci, ptica na grani, šum valova, pijesak medu prstima…

Sutra ćemo opet put pod noge, pa u divljinu na 3-4 dana, nova iskustva zovu! 🙂

Hasta luego mis amigos!

Dunja Dean

kostarica

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori