Zdravlje

U slučaju stresa morate ih piti svakodnevno

lifeX.hr

preuzmi

Svi znamo da je stres veliki neprijatelj našeg zdravlja, a kako danas svi živimo teško da možemo izbjeći stres. Kako se vi nosite s tim “agresorom”? Radite jogu, meditirate ili vježbate? No, uzimate li probiotike?

O probioticima se toliko piše, danas svi jako dobro znamo koliko koriste crijevnoj flori, a najnovija istraživanja kažu da mogu pomoći i kod stresa.

Monika Fleshner i njezin tim sa Sveučilišta u Koloradu pokušali su dokazati kako redovito uzimanje probiotika može potaknuti korisne crijevne bakterije i oporavak normalnog ritma spavanja kad stres sve to poremeti.

Eksperiment je rađen na štakorima tako što je jedna grupa bila na probiotičko obogaćenoj prehrani nekoliko tjedana prije izlaganju stresorima i ispitivanju stresnog stanja, dok druga, kontrolna grupa, hranila se bez probiotika. Zanimljivo je da štakori koji su uzimali probiotike nisu doživjeli veće poremećaje izazvane stresom u odnosu na kontrolnu skupinu.

Iako je test bio izveden na štakorima, znanstvenici misle da bi isto tako mogli reagirati i ljudi. Stresori kojima su bili izloženi štakori bili su ekvivalent jednog intenzivnog akutnog stresora koji se može poistovjetiti sa stresom kod prometne nesreće ili smrti voljene osobe kod ljudi.

Sljedeće istraživanje trebalo bi odgovoriti upravo na pitanje mogu li probiotici pomoći i ljudima u zaštiti od stresa.

Dok ne dobijemo taj odgovor znanstvenici predlažu da uključimo probiotike u svoju svakodnevnu prehranu. Zdrave crijevne bakterije i dobar san bitni su čimbenici zdravlja.

Čuvajte svoje svoje zdravlje, a ako vas nešto malo zaboli dobro je pri ruci uvijek imati Rapidol S.

Više na Rapidol.hr

sponzorirani članak

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori