Šareno

U početku bijaše riječ….

lifeX.hr
Jaje na kojem je napisano prvo poglavlje knjige Postanka

 Znate li da je prva riječ Biblije, odnosno Starog zavjeta riječ „bereshit“ (u knjizi Postanka). בְּרֵאשִׁית ovako izgleda riječ napisana hebrejskim slovima na originalnom aramejskom jezikui i čita se sa desna na lijevo.  Sama riječ doslovno se može prevesti kao „glava“ odnosno predstavlja “početak” (u početku bijaše rijeć)! No, ono što je ovdje posebno interesantno priča je o hebrejskim slovima koja ne samo da predstavljaju slova, predstavljaju i brojeve te svako slovo donosi određenu energiju. Postoje mnoge knjige koje opisuju svako pojedino slovo i njihovo značenje, ovo znanje je vrlo kompleksno i može zadirati u duboke filozofske sfere same biti i postanka života.

Ako riječ “bereshit” analiziramo po slovima dobiti ćemo kompletniji uvid u cjelokupnu energiju jedne riječi. Riječ počinje sa slovom BET koji predstavlja „bracha“ što znači blagoslov, a isto tako znači i „betachain“  odnosno vjeru ili sposobnost da imamo povjerenje u sebe i u energiju koju zovemo Stvoritelj ili Svjetlost. Ovo slovo sa sobom nosi osnovnu vibraciju koja nam omogućava život u materijalnom svijetu, jer da nemamo vjere u sebe ne bi mogli imati vjeru niti u bilo koga. Dakle prvo slove Biblije je blagoslov i poticaj kako bi mogli sve drugo “spustiti” u postojanje.

Sljedeće slovo je REŠ i predstavlja „ratzon“ tj. želju. Bez želje nema životne sile!  Mi moramo imati nešto što nas pokreće naprijed, nešto što nas uzbuđuje kada ustajemo i ispunjava kad idemo spavati. Da bi vdjeli što znači nedostatak želje dovoljno je pogledati u živote jako bogatih ljudi i njihove djece koja se znaju predavati raznim porocima, drogi i alkoholu jer su izgubili motiv. Oni imau sve što požele i više nemaju što željeti. Bez želja i motivacija ne možete imati ispunjen život. Zato je tu slovo REŠ!

Došlo je na red slovo ALEF!  Alef predstavlja „ahave” ili ljubav.  Možete li zamisliti sliku ovoga svijet bez ljubavi, sliku života bez ljubavi? Ovdje ne govorimo samo o romantičnoj vrsti ljubavi između dvoje ljudi. To je prekrasno, no ova ljubav o kojoj govorimo ovdje, dublja je i sveobuhvatnija. Ona predstavlja ljubav prema svemu, cvijetu, zalasku sunca, životu, prolaznicima, zvijezdama. Takva ljubav predstavlja  znanje da svaka stvar koja živi, diše i raste ima svrhu, od komarca do čovjeka, sve je stvoreno u harmoniji itu je s razlogom.

Slovo ŠIN. Šin predstavlja „sheket“ ili mir i tišinu. Koliko to nas u sebi pronalazi mir i tišinu? Za naš rast trebamo dah, udahnuti zrak u nas, a zatim izdahnuti van, što znači da trebamo imati život u sebi jednako tako kao i život oko sebe. Trebamo disati kako bi mogli ući na mjesto odakle dolaze pitanja: “Što sam učinio, gdje sada ide, što sam propustio? Što to trebam naći u sebi i promijeniti? ” Da bi rasli treba nam tišina i mir kako bi bili sami sa sobom i otkrivali istinu.

Na kraju riječi Bereshit je TET, koji predstavlja Toru ili Bibliju. To je zato što bez neke vrste koda (a stari zavjet je kod), neke vrste uvjerenja, ne možemo dosegnuti bit o onome što radimo i zašto smo tu. Drugim riječima, ako nema takvog vjerovanja onda ukrasti, opljačkati, povrijediti, ugrožavati druge, djelovati bez ljudskog dostojanstva ne predstavlja nikakav problem. Tet se također odnosi na „truvah“. U suštini, truvah znači shvatiti da je ovaj svijet nastao s ljudskim dostojanstvom, s brigom za druge, ali isto tako i život s mogućnošću oprosta

Vidite li koliko možemo čitati samo iz jeden riječi?! Predivna priča zar ne? U prvoj riječi Biblije dobili smo smisao života i poruku kako ga živjeti!  Naše pitanje samima sebi je: „Da li živimo onako kako trebamo?“  Teško pitanje zar ne, ali čim postoji pitanje postoji i odgovor! Vjerujem da imate hrabrosti posegnuti za njim! Neka vam riječ “bereshit” da vjere, želje, ljubavi, mira i tišine kako bi se spojili sa sveobuhvatnom energijom i dobili to što tražite!

 DG

 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori