Putopisi

U dolini smrti i kamenje šeta

lifeX.hr

dolina smrti

 U samom srcu nacionalnog parka Death Valley u neposrednoj blizini zloglasnog AREA 51, o kojem se priča sve i svašta, nalazi se mjesto gdje kamenje šeta. Komade kamenja nitko ne prenosi ili gura, oni jednostavno „plove“ pustinjom iza sebe ostavljajući tragove kao dokaz ili poruka.

Ova pojava privlači pažnju mnogih znanstvenika, istraživača i svih preostalih znatiželjnih promatrača. Oko nje se vežu mnoge zanimljive teorije, a teorija ima svakakvih, od uplitanja vanzemaljaca, preko igre magnetnih polja, do toga da kamenje jednostavno klizi, no sve te teorije su bile samo teorije bez ikakvih dokaza. Još kada se otkrilo da kamenje zna šetati i uzbrdo, svi su bili zaprepašteni.

U posljednja dva desetljeća par novih teorija naišla su na pozornost geologa. Jedna pretpostavlja da vjetar, voda i bakterije stvarju glatki sloj na površini kamenja (playa ) pa zbog toga kamenje lako klizi i na mali dodir vjetra. No ni ova teorija nije dugo živjela.

2006 godine profesor Ralph Lorenz sa Sveučilišta Johns Hopkins u priču je ubacio led. Promatrajući sve to što se događa tamo usporedio je s događanjima na Arktiku gdje također postoje situacije da ogromne gromade leda budu premještene s jednog mjesta na drugi.  Kako je u Dolini smrti razlika u temperaturi velika i po noći pada ispod nule, to uzrokuje da se oko kamenja napravi sloj leda koji omogućava da se uz pomoć vjetra to kamenje premješta po dolini.

Da bi to potvrdio doma je uzeo mali komad kamena, stavio u posudu s vodom i to zamrznuo. Kada je dobio kamen s ledom, drugu je posudu napunio pijeskom i na pijesak je stavio ledeni kamen. Nježno je puhao na površinu kamena i on se je pomicao po pijesku ostavljajući tragove u pijesku.

Prošle godine su otkrili područje s kojeg vode dolaze na mjesto gdje kamenje putuje i to je bio još jedan od dokaza da se od te vode stvara led koji omogućava pomicanje kamenja. S ovim dokazom slučaj kamena koji putuju je bio zaključen.

Nema vanzemaljaca, nekih ludih oblika magnetizma ili možda duhova. Za sada imao odgovor koji na ovaj ili onaj način može zadovoljiti znanstvenu zajednicu, pa i sve znatiželjne. No, da li je uistinu baš tako, ostaje vremenu da pokaže svoje, možda jednog dana ipak shvatimo da to nije to.

Do tada svakako posjetite ovo trkalište kamenja ako ste negdje u blizini. Tko zna što će te vi otkriti!

dolina smrti 1

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori