Produkt

Treba nam ženska strana mozga!

lifeX.hr

lounge chair - Serie 2000

 Danas vam predstavljamo velikog dizajnera i arhitekta čiji je cijeli život satkan od kreativnog rada i koji je naiscrpan izvor drugačijih i pomalo revolucionarnih ideja.

 

Tijekom svoje karijere, koja obuhvaća četiri desetljeća nepresušnog davanja u arhitekturi, urbanizmu, industrijskom dizajnu, Gaetano Pesce, arhitekt i dizajner ostavlja neizbrisiv trag i još jednom dokazuje genijalnost ljudske kreativnosti.

Rođen je u mjestu La Spezia, Italija, 1939, studirao arhitekturu na Sveučilištu u Veneciji između 1958-1963. Predavao je arhitekturu na Institut d’Architecture et d’Etudes Urbaines u Strasbourgu, u Francuskoj, na Carnegie Mellon u Pittsburghu, u Domus akademiji u Milanu, na Polytechinc u Hong Kongu, na Arhitektonskom fakultetu u Sao Paulo i na Cooper Union u New Yorku, gdje se je konačno smirio i napravio svoj ​​dom od 1980, nakon što je živio u Veneciji, Londonu, Helsinkiju i Parizu.

Njegov rad objavljen je u više od 30 stalnih zbirki najznačajnijih muzeja u svijetu, kao što je MoMA u New Yorku i San Franciscu, Metropolitan Museum u New Yorku, Vitra muzeju u Njemačkoj, Victoria i Albert muzeju u Londonu, Pompidou Centra i Musée des Arts Décoratifs u Louvreu u Parizu.

Njegovo iskustvo je globalno, njegove inovacije apsolutno revolucionarne. On briše granice između umjetnosti, dizajna i industrije. Podjele suza njega nebitne, kao što i umjetnost zasigurno nije nešto što treba staviti na pijedestal: umjetnost je proizvod, to je naš kreativni odgovor na potrebe vremena u kojem živimo.

Pesce govori: ” Mi smo proizvod povijesti od 5000 godina, mislili smo da je najbolji način razmišljanja, muški način. Pomoću muške strane našeg mozga naše najbolje vrijednosti bile su koherentnost, snaga, homogenost, dogmatizam, ozbiljnost, ukočenost.  Prošlo je dosta vremena dok smo smislili da trebamo koristiti i drugu stranu mozga. Tu stranu koristimo samo kad ispričamo šalu, ili kada se napijemo pa ostanemo bez kontrole.  Ženski strana mozga je multidisciplinaran, puna osjećaja, to je most, radost, elastičnost, mekoća, sve karakteristike ovog povijesnog trenutka. Pa ako mislite o arhitekturi, imamo mušku arhitekturu: krutu, sažetu, tužnu,  homogenu, protiv ljudskog tijela. Mi trebamo žensku arhitekturu, koja je puno bolja za ljudsko biće.”

Možda da se samo malo nadovežemo kada je već Pesce tako lijepo to objasnio, mi trebamo tu žensku stranu mozga gotovo u svim segmentima života, a trenutno u politici najviše. Dosta nam je tostesteronske borbe i želje za moći, nikako da ti muški moćnici shvate zašto su tu gdje jesu!

A sada pogledajte samo neke zanimljive kreacije njegovih sofa i fotelja, a ako vas je ovaj umjetnik zaintrigirao, sve što još radi pregledajte na njegovim web stranicama gaetano pesce.

030-gaetano-pesce-theredlist

aaastolica

grupa

designophy_com_f1_1000000041_102 Immagine_carosello_1 Immagine_carosello_2

XXX_Gaetano_Pesce_yellow_chairadjusted

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori