Zdravlje

Taj čarobni napitak za dugovječnost!

lifeX.hr

kefir

Pijete li kefir? Možda ste zaboravili na ovaj osvježavajući, zdravi napitak kojeg bi svakako trebali svakodnevno koristiti u svojoj prehrani.

Kefir (na turskom “köpürmek” = “pjeniti se”) je gusti mliječni napitak koji se sastoji od ugljene kiseline i etil alkohola i koji potiče sa Kavkaza. Mliječni kefir nastaje tako što se kravlje, ovčije ili kozje mlijeko stave grumenčići kefira, (simbioza između velikog broja dobrih, mlječno-kiselih bakterija, octenih bakterija i sojeva kvasaca) i tako ostavi jedan do dva dana. Pri tome se mlijeko fermentira. Optimalna temperatura je od 10°C do 25°C. Sadržaj alkohola može varirati od 0,2 do maksimalno 2%. Masti i proteini odgovaraju sastavu mlijeka koje se koristi. Takav kremasti napitak ima kiselkast okus.

Sadrži sojeve korisnih bakterija i gljivica koje  kefiru daju antibiotska svojstva . Ovaj prirodni „antibiotik” napravljen od mlijeka sadrži potpuno različite mikroorganizme od običnog jogurta. Čak neki pojedinci koji ne podnose laktozu  piju kefir. Kefir se također može napraviti od kokosove vode iz zelenog kokosa. To je čak i bolje za one netolerantni na laktozu ili alergični na mliječne proizvode

Kefir je posebno dobar za smanjenje šećera i ugljikohidrata, odličan je i za ravnanje trbuha , čisti jetru i endokrini sustav. To će vam dati veliku energiju i ogromnu moć iscjeljivanja.

Korisne bakterije pomažu kontroli patogenih, loših bakterija , kvasaca i parazita. Također, čisti crijeva zbog svoje blago laksativno učinaka. Dobre bakterije će se stvoriti mliječnu kiselinu koji uravnotežuje pH razinu tijela, vrlo bitnu za očuvanja zdravlja.

Neka istraživanja pokazuju da čir želuca uzrokovan Helicobacter pylori bolje reagira na tretman kefira nego antibiotika.

Kefir sadrži minerale, proteine i aminokiseline kao i biotin, vitamin B6, B12, B1 i vitamina K koji pomažu smirivanju živčanog sustava  i nesanicu.

KAKO SAMI NAPRAVITI KEFIR

Možete koristiti polutrajno pasterizirano mlijeko (nije potrebno prokuhavanje) obično od 1-2 litare, masnoće 2,8%. Zapamtite: što je sadržaj masnoće u mlijeku veći, kefir je bolji.

Odlijete oko 3 dl mlijeka u staklenu bocu, pa u nju dolijete 2dl kefira ili naručite kefirna zrnca (možete naručiti  ovdje), dobro zatvorite i malo je protresete da se sadržaj homogenizira. Bocu zatim ostavite stajati na sobnoj temperaturi otprilike 12-24 sata ovisno o vanjskoj temperaturi (ne više od 30 stupnjeva).

Kada sadržaj boce više nije tekući nego zgusnut, bocu možete staviti u hladnjak da se uspori daljnji proces kako kefir ne bi bio previše kiseo ili prejak.

Kefir se pije svaki dan, najbolje navečer. Ako imate zdravstvene probleme možete piti i puno veće količine (pola litre prije, poslije podne i navečer).  Ako trebate laksativ pijte 12-satni kefir, a ako imate dijareju uzmite onaj od 48 sati. Ne držite kefir duže od 48 sati.

Kao što vidite svoje zdravlje uvelike možete poboljšati s ovim čudotvornim napitkom, pa što se čeka!

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori