Zdravlje

Sve što ste mislili o hrani, nije tako

lifeX.hr

hrana1

Koliko ste se puta pitali zašto neka od dijeta kod vas uopće ne funkcionira. Izgleda da znanstvenici konačno imaju odgovor. Naime, izraelska studija pokazala je da kod 800 ljudi koji su jeli istu hranu, ta je hrana uzrokovala različite razine glukoze u krvi. Što nam to govori? Očito se metabolizam razlikuje od osobe do osobe, a da bi osigurali zdravlje moramo identificirati namirnice koje će nam u tome pomoći.

 Količina šećera u krvi u uskoj je vezi sa zdravstvenim problemima poput dijabetesa i pretilosti. Čuli ste za glikemijski indeks (GI), koji se koristi za rangiranje hrane na temelju kako ona utječu na razinu šećera u krvi i kao takav koristi se kao baza za razvoj zdrave prehrane. Međutim, ovaj sustav se temelji na prosjeku i svakako nije primjenjiv na svaku osobu.

Nova studija koju je provodila ekipa na čelu s Eran Segal i Eran Elinav na Institutu znanosti Weizmann u Izraelu, otkrila je da GI bilo koje hrane nije zadana vrijednost, već ovisi o pojedincu. Za sve sudionike u ovom istraživanju prikupili su podatke putem zdravstvenog upitnika koji je uključivao tjelesne mjere, krvne analize kao i uzorke stolice. Sve je to bilo objedinjeno u mobilnoj aplikaciji. Ispitanicima su davali definirane obroke i mjerili količinu glukoze u krvi.

Kao što se očekivalo indeks tjelesne mase (BMI) bio je povezan s razinom glukoze u krvinakon obroka. Međutim, podaci su također pokazali da različiti ljudi pokazuju znatno različite odgovore na istu hranu. Tako se između ostalog kod jedne ispitanice u pre-dijabetes fazi, koja je zbog toga jela velike količine rajčice, uspostavilo da njoj rajčice uopće nisu činile dobro. Kod nje su rajčice izazvale nagli veliki pik razine šećera u krvi.

Da bismo razumjeli zašto postoje takve velike razlike između ljudi, istraživači su provelimikrobiološke analize uzoraka stolice prikupljenih od svakog sudionika istraživanja. Ono što su otkrili je da su crijevne bakterije povezane s pretilosti i dijabetesom, kao i da određeni mikrobi doista imaju veze s razinom šećer u krvi nakon obroka.

Provođenjem personalizirane prehrambene kod 26 sudionika studije istraživači su uspjeli smanjiti razine šećera u krvi tako što su djelovali na promjenu crijevne flore.

” Sada jasno znamo da iste opće preporuke u prehrani nisu uvijek pomagale ljudima i moja najveća želja je da ova saznanja pomaknu način na koji smo do sada razmišljali i radili” kaže Eran Segal.

Znanstvenici vjeruju da će ovo istraživanje uvelike pomoći ne samo pacijentima s dijabetesom već i zdravim pojedincima koji će svojom individualno ciljanom prehranom svome tijelu dati baš ono što treba kako bi funkcionirao besprijekorno.

Izgleda da je ona narodna koja kaže slušaj svoje tijelo i daj mu što traži na tragu ovog otkrića. Dakle slušajte svoje tijelo, a ako vas malo zaboli dajte mu RAPIDOL S.

rapidol.hr

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori