Šareno

Surferice iz Iraka

lifeX.hr

zene

 One izgledaju kao ratnice legendarnog plemena koje se spuštaju niz crvenu planinu kada osjete uistinu veliki val. Ne, ovo nije scena iz negok SF filma koji se snima u velikim hangarima Holywooda, ovo je jedna divna priča o ženama iz Irana koje ruše sve stereotipe koje svatko od nas ima.

Surfanje kao što vidite nije samo sport koji je rezerviran za duge američke obale i ovdje u Iraku postoje pionirke ovog sporta kojima je životni san jahati na valovima.

Svima nama je više-manje jasno koji svi izazovi stoje pred iranskim ženama, stoga je ovaj pothvat ovih žena još više fascinantan.

Sve se je ovo dogodilo zahvaljujući tim trima ženama, irskoj surferici Easkey Britton, iranskoj borderici Mona Seraji, te Shalha Yasini koja obožava roniti. Nje tri su stvoriče surfanje u ovoj ne surferskoj zemlji.

Francuski filmaš Marion Poizeau, koji je putovao u Iran s Easkey također je bio pokretačka snaga koji je širio vijest o surferskoj sceni u Iranu i o tome snimio i dokumentarac. Film otkriva put kako su u jugoistočnom dijelu Irana u Balukistan, Mona i Shalha naučile surfati s Easkey.

Rezultat ove priče je stvaranje prvog iranskog surf kluba, Valovi slobode. U nastojanju da osnaže one koji su najranjiviji u društvu, a osobito žene i djevojke, ovaj klub nije samo sport već i životni stil, sinonim za slobodu i kreativno izražavanje.

U našim zapadnim medijima toliko pažnje dajemo celebrity ženama, njihovim uskim haljinama i platinastim frizurama, možda bi bilo dobro da malo više medijskog prostora i više naše pažnje ostavljamo ženama koje rade nešto doista neobično. To su one hrabre žene koje tiho i nježno čine razliku radeći ono što vole, prihvaćajući rizike i na svoj način ovaj svijet čine boljim!

Bravo cure!

 

zene1 zene2 zene3 zene4Surferice iz Iraka

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori