Zdravlje

Stres ne mora biti stresan

lifeX.hr

StressL

Vjerojatno ste čuli za “burn-out sindrom” koji podrazumijeva stanje potpune fizičke, psihičke i emocionalne iscrpljenosti, uzrokovane pretjeranim stresom. Glavni uzrok stresa je nezadovoljstvo do kojeg dolazi zbog nemogućnosti usklađivanja obaveza i izvršavanja zadataka.

Kada se prisjetimo svog posla teško je zamisliti da u takvom okruženju budemo bez stresa, ali to je samo naša percepcija.

Studija provedena na Ohio State University Wexner Medical Center otkrila je da postoje metode koje mogu umanjiti stres zaposlenika na radnom mjestu.

Zaposlenici na kirurškom odjelu intenzivne njege u velikom medicinskom centru nasumice u podijeljeni u dvije skupine. S jednom skupinom se provodio antistresni program, a druga skupina je služila kao kontrolna skupina i s njima nije rađeno ništa. Prvoj skupini su doveli trenera koji ih je podučavao kako uključiti svjesnost u situacije koje im se događaju i kako sami mogu birati odgovor na njih, a u trening je bila uključena i yoga, nježno istezanje, meditacija i glazba. Mjerili su se psihološki i biološki markeri stresa jedan tjedan prije i tjedan dana nakon intervencije kako bi vidjeli hoće li ovakav trening pomoći smanjiti stres.

Rezultati istraživanja, objavljeni su u časopisu Journal of Occupational and Environmental Medicine i pokazuju da je razina alfa amilaze u slini (indeks simpatičke aktivacije živčanog sustava) smanjena u prvoj skupini za 40% dok u drugoj skupini nije bilo nikakvih promjena. Kronični stres je povezan s povećanom razinom alfa amilaze u slini. Osim toga ispitanici su bili anketirani upitnicima o psihološkom stanju koje je u prvoj skupini bilo daleko bolje od kontrolne skupine.

Ovo istraživanje pokazuje da mi možemo kontrolirati stres tako da svjesno ne dozvolimo da nas neke situacije dovedu do ludila. Ono što je stresno u radnom okruženju vjerojatno se neće promijeniti. No, ono što možemo promijeniti je naš odnos prema situaciji u kojoj se nađemo. U ovom istraživanju razine stresa na poslu nisu se promijenile od prvog i drugog seta procjene, ali se promijenila reakcija ispitanika na stres.

Danas je stres dio radnog okruženja i zaposlenici se vrlo teško nose s njim što u konačnici negativno utječe na zdravlje i radnu sposobnost. Ljudi koji su podvrgnuti kroničnom stresu često će pokazivati simptome razdražljivosti, nervoze, osjećaj nemoći, teže će se koncentrirati, imati promjene apetita, lošije spavati, a mogu se javiti i problemi s otkucajem srca i krvnim tlakom, dolazi do pada imuniteta i niz drugih bolesti.

Čuvajte svoje zdravlje, naučite se nositi sa stresom, a ako nešto malo zaboli tu je RAPIDOL S, zato ga je uvijek dobro imati pri ruci.

Više na: rapidol.hr

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori