Zdravlje

Stres i emocionalno prejedanje

Jedete li više za vrijeme stresa?

lifeX.hr

Žene koje prekomjerno rade sklonije su potražiti utjehu u hrani u trenucima stresa, pokazalo je finsko istraživanje. U American Journal of Clinical Nutrition objavljeni su rezultati istraživanja koji govore da žene koje “izgaraju” na poslu, češće razvijaju naviku emocionalnog “prejedanja” ili naviku unošenja hrane u trenucima kada se osjećaju depresivno ili anksiozno, a ne kad osjete glad. Štoviše, bile su podložnije “nekontroliranom” unosu hrane – stalnom osjećaju gladi, zbog čega ne prestaju jesti sve dok sva hrana ispred njih nije pojedena. 

“Žene koje osjećaju izgaranje na poslu, izloženije su emocionalnom prejedanju, nekontroliranom unosu hrane, te imaju poremećaj u mehanizmu za promjenu navika prehrane”, izjavila je Nina Nevanpera s Finskog Instituta Medicine Rada, koja je ujedno i vodila istraživanje. 

“U takvim slučajevima preporučujemo prvo tretirati izgaranje, a u okvirima liječenja pretilosti bi se svakako trebalo prvo procijeniti izgaranje i prehrambene navike pojedinca”. 

Istraživanje je provedeno nad 230 žena u dobi od 30 do 55 godina koje su bile dio kliničkog istraživanja o zdravim promjenama načina života. Sve sudionice su bile zaposlene i na početku istraživanja su ispunile anketu o izgaranju i prehrambenim navikama.  22% žena je prijavilo određeni stupanj izgaranja na poslu. Ta skupina je imala i veći postotak emocionalnog i nekontroliranog prejedanja. 

Sudionice koje nisu patile od istrošenosti na poslu, uspjele su smanjiti nekontrolirano prejedanje tijekom jedne godine. No, u prosjeku, skupina žena koja je prijavila izgaranje na poslu, nije uspjela napraviti promjene u prehrambenim navikama. 

“Posao prožima naše živote” izjavila je Sherry Pagoto, profesor medicine na University Massachusetts Medical School. “Ljudi su možda nesretni na svom radnom mjestu ili u svom privatnom životu i hrana im postaje jedno od rijetkih zadovoljstava”, dodala je Pagoto, koja nije bila uključena u ovo istraživanje. 

Ipak, istraživanje nije pokazalo da izgaranje utječe na tjelesnu težinu kod žena. Polovica svih žena koje su se zalile na izgaranje imale su normalnu tjelesnu težinu – u usporedbi s trećinom žena koje nisu prijavile izgaranje. 

Nevanpera upozorava da je rješavanje uzroka i izvora stresa iznimno važno jer bez obzira radi li se o prekomjernoj težini ili ne, emocionalno prejedanje nije zdrava navika. 

Drage dame, ako češće otvarate vrata hladnjaka zapitajte se jeste li možda u stresu. Šetnja u prirodi biti će puno djelotvornija od velike količine hrane.

Via:kvantum-tim.hr

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori