Putopisi

Što trebate znati o kavi i čokoladi ravno iz Kostarike V dio

lifeX.hr

dunja5

Buenos dias mis amigos!

Kostarikanci očito žive uvjerenje da dan treba započeti obilnim doručkom. “Desayuno tipico”, tipični doručak. Gallo pinto-riža s grahom, jaje, tortilla, pečena banana,vrhnje ili sir. Provjereno dugo održava sitost. 🙂 Buen provecho!

dorucak

Stigli smo u Nacionalni park Monteverde, najrazvikanije turističko odredište u Kostarici, top preporuka u svim vodičima, očuvana tropska šuma i prepuna ponudom adrenalinskih sadržaja. Unatoč laganoj prisutnosti straha, mi smo se odvažili na zip line, najduži na svijetu ( svaka agencija ovdje tvrdi da ima zip line najduži na svijetu, haha), let iznad krošnji jedinstven je doživljaj. Kako kaže mudra izreka: Ljepota života je s druge strane straha! I to je potpuna istina jer kada se odvažite, doživljaj je neopisiv.

dunja22

Zatim smo se prošetali prekrasnim visećim mostovima parka, zavirili u krošnje, šteta je što su pred silnim brojem posjetitelja pobjegle životinje. Više ih ima oko naše kuće u El Cocu, nego smo ih vidjeli ovdje. Najviše smo vidjeli veselih dunja6kolibrića. Iako je u Kostarici zaštićen veliki dio površine i zabranjena sjeća šuma, turizam ipak uzima svoj danak.
Neočekivano dobrim pokazao se posjet plantažama i proizvodnji kave, kakaovca i šećerne trske. Iako godinama uživam u kavi, nisam znala brojne činjenice o razlikama izmedu robuste i arabike, dvije najčešće vrste kave.

Nekoliko činjenica o kavi:
Gorka kava robusta (u kojoj ja obično uživam) je kava niže kvalitete, a kvalitetna čista arabika je kisela. dunja2
Robusta se uzgaja na nižim nadmorskim visinama i otpornija je za uzgoj, arabika je osjetljiva biljka i uzgaja se na većim visinama. Robusta ima duplo više kofeina od arabike. Kostarika je čak zabranila proizvodnju robuste, jer žele biti prepoznati u svijetu po najkvalitetnijoj kavi. Talijanske kave uglavnom imaju primjese robuste, jer ona daje kremastu konzistenciju kavi. Bezkofeinska kava je nastala kao otpad u proizvodnji kofeina.

Zadovoljni zbog još niza zanimljivih informacija, pomogli smo malo u berbi kave, najeli se svježih plodova kave, upoznali cijeli proces proizvodnje… Super iskustvo!

Još zanimljivije iskustvo bilo je probati plod koji je izvana žute boje, omamljujućeg okusa sličnog mangu, tropskog, svježeg, s velikim sjemenkama. A to je? Kakaovac!

U srednjoj i južnoj Americi ovaj se plod stoljećima jede poput voća, a ljubičaste gorke sjemenke s bijelom opnom su se nekad bacale. Legenda kaže da su stari Azteci i Maje te suhe sjemenke skupljali, smatrajući ih hranom koju su im podarili bogovi, ne shvaćajući da su to sasušene sjemenke ploda u kojem uživaju. Sjemenke bi miješali sa chilijem što im je omogućavalo snagu.

S lakoćom smo napravili čokoladu, odluka je pala, od sad kupujemo kakaovac i pravimo sami doma čokoladu!  Najvažnije što smo naučili, ne kupujte čokoladu bez kakao maslaca! Budući se koristi sve više u kozmetičkoj industriji, sve je skuplji, mnoge ga čokolade više nemaju, a u njemu je vrijednost čokolade.

I za kraj:
Od šećerne trske se u svijetu proizvede više ruma nego šećera. Smedi šećer prirodno ne može biti kristalni, kristalni smeđi šećer sigurno je obojan.

dunja3

I tako završavam ovaj gurmansko edukativni nastavak, sutra idemo dalje!

Dunja Dean

 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori