Eksterier

Što trebate znati da bi imali balkon iz snova

lifeX.hr

cvijece balkon

Toplo vrijeme nas je izmamilo van, na svoje balkone, terase ili vrtove. Da bi uživali u kavi treba nam malo cvijeća, pa se isplati malo potruditi i posaditi po koju ljetnicu.

 

Da bi znali što odabrati, bitno je znati gdje će vam stajati, na kojoj strani svijeta. Na balkonima koju su pretežno izloženi suncu najbolje je saditi biljke koje i najviše vole sunce. Neke od najčešćih su pelargonije, petunije, surfinije, begonije, gazanije, fuksije, lobelije, kadifice, verbene, prkosi, kanarske i afričke ivančice, salvije, sanvitalije, ukrasni duhan…

Ukoliko je balkon kroz dan pretežno u sjeni izaberite vodenike, bakope, potočnice. Inače većina ljetnica podnosi polusjenu, ali će bujnost cvatnje biti nešto umanjena, no barem se biljke neće brzo isušivati u ljetnim mjesecima. Sve ljetnice možete kombinirati s biljkama koje imaju atraktivno lišće poput ukrasne koprive, slatkog krumpira ili dobričice.

Četiri koraka sadnje ljetnica

Na balkonima i prozorima najčešće su plastične posude. Posude od terakote često pucaju pa je plastika bolji izbor. Prije sadnje provjerite ima li posuda drenažne otvore, a na dno posude prije supstrata svakako stavite i sloj za drenažu. Posudu za cvijeće ispunite supstratom, a zatim stavite osmocote. Hranjivi sastojci u kapsuli, osmocote, osigurat će dovoljno prihrane za vašu biljku. Otpuštaju se povremeno, na 21ºC je idealno,a  kad je toplije otpuštaju se brže. U posudu stavite biljku i dobro je učvrstite dodajući još supstrata ako trebate. Osmocote ostavite na sam vrh posude  kako bi se hraniva spuštala prema korijenu biljke i poticati rast i cvat. Na kraju biljku polite ustajalom vodom.

Ako slažete više biljaka, kombinirajte one koje idu u visine i one koje se spuštaju dole i njih stavite na rubove. Bitno je da u istu posudu posadite biljke koje vole istu vlažnost da vam mogu sve jednako uspjevati. Ako volite samo jednu vrstu poigrajte se bojama.

Kako god složili svoj mali balkonski vrt uživajte u cvijeću i njegovoj ljepoti. Kada ste najumorniji dovoljan je samo jedan pogled na taj savršeni dar prirode da vam sve postane lakše!

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori