Slasno

Što nikako ne smijete napraviti tjestenini savjetuje poznati chef

lifeX.hr

Sigurno je za pretpostaviti da svi znamo načiniti tjesteninu. Jednostavno bacimo špagete ili neku drugi vrstu tjestenine u lonac kipuće vode, dodamo neki umak i toj je to. Ali, znate li što je potrebno za izradu prave tjestenine poput istinskog talijanskog kuhara? Znate li kako iznijeti okuse u vašem jelu ili kako sami napraviti raviole? Čak i ako ne radite vlastito tijesto tijesto, ispada da ima puno više pravila i savjeta za izradu tjestenine nego što se misli. Na primjer, jeste li znali dodati malo limunve kore da bi okusi bi savršen? Ili da nikada ne biste trebali dodati ulje na tjesteninu?

Slavna kuharica  Giada De Laurentiis rođena u Rimu, pokrenula je novu liniju talijanske kuhinje  u suradnji s Williamsom Sonomom. Uz više televizijskih emisija u kojima daje savjete i uz istoimeni restoranu u Las Vegasu i deveta kuharica koje je izdala, sigurno možemo reći da je jedna od najboljih stručnjakinja za  da nema više stručnjaka za talijansku kuhinju.

Što kuhate kad nemate puno vremena?
Pa, tjestenina je najlakša jer je ona poput praznog bijelog platna kojeg slikate s umacima. Tjestenina je također nešto što vole i djeca. Ono što trebate je biti vrlo lukavi i kreativni kako bi svaki puta osmislili nešto drugo. Drugi izbor je piletina, a treći mesne okruglice.  Ako nešto od toga ostane, sutra dan uvijek mogu reciklirati, iskoristiti ga i napraviti nešto novo.

Koje su vaše omiljeno jelo od tjestenine  koje za ljeto?
Jedan od mojih omiljenih recepata tjestenine u ljeto su spagetti s limunom. To je samo maslinovo ulje, sok od limuna, limunova kora, bosiljak i parmezan. Gotovo je poput gustog dresinga zbog parmezana. Skuham tjesteninu, pomješam sastojke, a dodam i malo vode u koju sam kuhala tjesteninu. ovo možete nadopuniti i s nekim proteinima koje želite – škampi, piletinu ili govedinu. To je jedan od mojih najdražih brzinskih jela,  tako brzo, jednostavno i ne treba puno vremena biti u kuhinji kad vruće vani.

A drugi jelo koje radim je moja svježa tjestenina od rajčice. Uzimam svježe rajčice koje gratiniram sa sirevima, dodam češnjak, bosiljak, sol i papar. Ostavim malo da se svi okusi sjedine. Gratiniram u tavi i onda na to dodam tjesteninu te mozzarellu.

Neki kažu da ne možete miješati sir s plodovima mora. Što su još “pravi zločini” koje ne smijemo raditi s tjesteninom?
Da, možete dodati sir uz tjesteninu s plodovima mora. Što se tiče nečega što nikad ne bi trebalo učiniti vašoj tjestenini je dodavanje ulja u nju. To je veliko NE. Umak se tako nikada neće sljubiti s tjesteninom ako dodate ulje. Samo bacate tjesteninu u vodu bez ikakvog ulja. Mislim da ljudi jednostavno ne shvaćaju koliko je vode potrebno za kuhanje tjestenine. Ako stavite malo naravno da će se tjestenina zalijepiti, stoga tjesteninu kuhajte u dovoljno vode i dovoljno velikoj posudi i onda će sve biti ok. Tada ne trebaš ulje.

Ima li još nekih tajni?
Prvo, uvijek dodajte dovoljno soli u tjesteninu. Puno soli. Morate ga stvarno osjetiti. Drugo, ja uvijek “začinim” umak s malo vode od tjestenine, jer taj gluten u njoj i ta ljepljivost su ono što povezuje umak. I treće, sve završavam s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i svježe ribanim Parmigiano-Reggiano. To su moja tri ključa: tjestenina, maslinovo ulje, Parmigiano-Reggiano. A onda, ako imate dodatnu minutu, malo limuna na vrhu čini sve okuse i mirise posebnim.

Je li točno da svaki umak ima svoj specifičan oblik tjestenine ili vjerujete u miješanje i podudaranje?
Tradicionalno, da. Svaki umak ima vlastitu ispravnu tjesteninu koja se poslužuje s njim, a mnogo toga ima veze s izgledom i veličinom tjestenine. Dakle, postoje određena pravila, ali na kraju dana, pogotovo kada imate dijete, ta pravila često stavljate u drugi plan. Često kuham sa svojom kćerkom pa ona ima svoj odabir i ja onda pustim neka bude tako. U kuhanju treba uživati a ne se uvijek držati striktnih pravila.

Zasigurno se i vi slažete s Giade, pa stoga uživajte u kuhanju i stvarajte svoja jedinstvena jela od tjestenine i svakako probajte, ako niste do sada, sami zamijesiti tjesteninu. Kao što ćete vidjeti razlika je drastična 🙂

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori